:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 17, 2019   12:40

0

105

Kako sprečiti profesorsko "tezgarenje"

Jedan od najvećih problema fakulteta i univerziteta pri akreditaciji jeste kako obezbediti nastavni kadar. Kako je pred visokoškolskim ustanovama novi ciklus akreditacije, na Univerzitetu u Beogradu apeluju da se prilikom angažovanja profesora poštuju Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta.

Prilikom angažmana u drugoj ustanovi, profesor državnog fakulteta mora da dobije saglasnost matične kuće i ne može da radi na konkurentskim privatnim fakultetima.

Univerzitet ima dobre propise, a zakoni u vezi sa visokim obrazovanjem su jasno definisani, ali fakulteti nisu dovoljno disciplinovani da poštuju sopstvene propise, kažu na Univerzitetu.

"Ako se desi da neko, kolokvijalno rečeno, tezgari na pet mesta, kontrola angažovanja na drugim institucijama mora da bude oštrija. Nismo protiv angažovanja profesora na drugim institucijama, ali mora se svesti na meru koja ne remeti nastavni proces u matičnoj kući", kaže rektorka Univerziteta u Beogradu, profesorka Ivanka Popović.

Članice Univerziteta nisu samo fakulteti već i instituti, naglašava dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, profesor Ivan Kržetić.

"Fakultetski profesori ne mogu da rade na privatnim fakultetima, ali institutski i naučni radnici mogu i na taj način predstavljaju neku vrstu konkurencije. Onog momenta kada postanu profesori na privatnom unverzitetu, oni očekuju da imaju ista prava kao i profesori na beogradskom univerzitetu", objašnjava profesor Kržetić.

Kod tako angažovanih profesora, postvalja se pitanje članstva u komisijama za izbor nastavnika ili komisijama za odbranu doktorskih disertacija. Problem je u tome što su važeće odluke i propisi doneti pre deset godina.

Profesorka Popović objašnjava da pre deset godina nisu postojala ograničenja za angažovanje nastavnika u regionu.

"Događa se da neki ljudi drže celokupne kurseve sa punim radnim vremenom u inostranstvu, a da su u Beogradu u istom radnom odnosu i onda niste sasvim sigurni na koji način to možete da tretirate", kaže profesor Kržetić.

Sistemsko rešenje problema u najskorije vreme jedino je pravo rešenje, saglasni su profesori.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva