:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2023   11:06

0

250

Kfor povećava svoje prisustvo na severu KiM, poziva na povratak dijalogu

Misija Kfora saopštila je da povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova i Metohije i pozvala Beograd i Prištinu na ponovno angažovanje u dijalogu, jer ocenjuju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

"U svetlu nedavnih dešavanja, Kfor takođe povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova", navodi se u saopštenju Kfora koje su preneli prištinski mediji.

Iz Kfora dodaju da je cilj njihove misije da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM.

"Odluka dolazi nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. septembra i porasta napetosti u regionu. Ovo je razuman korak kako bi Kfor osigurao neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN-a da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Kfor će, kako se napominje, nastaviti da deluje nepristrasno u korist bezbednosti na KiM i u regionu.

Iz Kfora ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, a dalja pojačanja će uslediti od drugih saveznika“, saopštio je između ostalog Kfor.

U saopštenju je zatraženo i ponovno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu, jer veruju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne održiv mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane takođe treba da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje dalje pogoršanje tenzija", navodi se u saopoštenju Kfora.

Izvor: T a n j u g

KFORKiMdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva