:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Mart 28, 2024   11:34

0

55

Kijev: Rusija pojačala vazdušne napade na Ukrajinu

Rusija pojačala vazdušne napade na Ukrajinu. Ruske trupe granatirale su tokom noći 17 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu su dve osobe poginule, a četiri povređene, saopštio je načelnik Hersonske vojne uprave Oleksandr Prokudin.

"Ruska vojska je gađala stambene četvrti naseljenih mesta, pri čemu su oštećene dve višespratnice i 10 privatnih kuća. Usled ruske agresije dve osobe su poginule, još 4 su povređene“, naveo je Prokudin na Telegramu. Pogoci su zabeleženi i u lučkoj infrastrukturi, objektima kritične infrastrukture, tržnom centru, privrednim objektima i automobilima, dodao je on.

Prema njegovim rečima, neprijatelj je granatirao naselje Dudčani, Novovoroncovku, Mihajlovku, Odradokamjanku, Gavrilovku, Veselu, Zolotu Balku, Kačkarovku, Antonovku, Stanislav, Dnjeprovske, Jantarne, Bilozerku, Veletenske, Kizomis, Beregovo i grad Herson.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 26 od 28 dronova koje je tokom noći lansirala ruska vojska.

„U noći 28. marta, neprijatelj je izveo raketno-vazdušni udar na Ukrajinu koristeći tri krstareće rakete H-22 i jednu protivradarsku raketu H-31P (iz pravca Crnog mora), protivvazdušnu vođenu raketu S-300 (iz pravca Donjecka) i 28 jurišnih bespilotnih letelica tipa „Šahed-136/131“ (iz Kurske oblasti i sa Krim)“, navodi se u saopštenju i dodaje da je uništeno 26 jurišnih bespilotnih letelica tipa „Šahed-136/131“ u Odeskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Kako prenosi Ukrinform, ruske snage su tokom noći dronovima "šahed" napale Zaporožje, a u napadu su povređene dve ženske osobe.

Putin: Aerodromi trećih zemalja sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da Moskva nema planove ni za jednu zemlju NATO-a da neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku Republiku, ali ako Zapad isporuči lovce F-16 Ukrajini, svakako će ih ruske snage obarati.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove da napadne državu NATO-a.

"Nemamo agresivne namere prema ovim državama“, rekao je Putin, prema saopštenju Kremlja

"Ideja da ćemo napasti neku drugu državu, čega se plaše Poljska, Baltičke države i Česi, je potpuna glupost”, dodao je Putin

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da takvi avioni neće promeniti situaciju u Ukrajini.

"Ako isporuče lovce F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promeniti situaciju na bojnom polju“, ocenio je Putin.

Napomenuo je da će ruske snage uništiti avione kao što danas uništavaju tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne raketne bacače.

Putin je rekao da F-16 može da nosi i nuklearno oružje.

"Naravno, ako budu korišćeni sa aerodroma u trećim zemljama, oni postaju za nas legitimne mete, gde god da se nalaze“, rekao je Putin.

Putinove izjave usledile su nakon komentara ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da bi borbene letelice američke proizvodnje trebalo da stignu u Ukrajinu u narednim mesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dve godine u punom ratu protiv Rusije, tražila je F-16 mnogo meseci.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovu upotrebu.

Šolc: Mir u Ukrajini je moguć u svakom trenutku ako Putin povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Šolc je kazao za "Markiše algemajne cajtung" da je uvek bilo inicijativa za posredovanje.

"Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu", istakao je nemački kancelar.

Kako tvrdi, tada su na videlo izašli "masakri" u Buči i Irpinu - neverovatni zločini protiv ljudskih prava koje su ruske oružane snage počinile nad civilnim stanovništvom, čime su razgovori lišeni svake osnove.

"Nešto kasnije razgovaralo se o sporazumu o žitu, sa uspehom. Nažalost, Putin ga je u nekom trenutku ponovo otkazao", dodao je Šolc.

On je naveo da je bilo i razgovora o bezbednosti u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani i o razmeni zatvorenika.

"Brojne zemlje, uključujući Ukrajinu, trenutno razgovaraju na nivou savetnika za bezbednost kako bi moglo izgledati nešto što bi moglo da dovede do mirovnog procesa, ali dozvolite mi da budem vrlo jasan: mir je moguć u svakom trenutku. Putin samo treba da prekine svoju 'varvarsku' kampanju i povuče trupe", istakao je Šolc.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva