:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 02, 2020   21:55

0

263

Kisić i Stevanović: Kada bi bili odgovorni i savesni, posle 14 dana ne bismo imali nijednog novoobolelog

U Srbiji za sada nema eksponencijalnog rasta ni obolelih, ni preminulih od Kovida 19, ali šta će se dešavati u budućnost zavisi samo od nas, od svakoga pojedinačno, ponovo su večeras poručili direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović i zamenica direktorka Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Kisić je podsetila da se nalazimo na kraju četvrte nedelje, uz 1. 171 potvrđen slučaj i 31 preminulu osobu, dodajući da ne bi trebalo da se poredimo sa zemljama gde se odigravaju najlošiji scenariji, u kojima je došlo do kolapsa zdravstvenih sistema.

Ona je rekla da je, za razliku od tih zemalja, kod mnogo manje, čak više nego 10 puta, manje obolelih i preminulih.

"Ali, da li smo mogli i ovo da izbegnemo - da, jesmo", rekla je Kisić.

Poručila je da kada bi se svi, od ovog momenta, ponašali odgovorno i savesno i kada ne bismo dozvolili da se prenosi infekcija, onda za 14,15 dana ne bismo imali nijedan nijedna slučaj ove infekcije.

"Nije to komplikovano i sigurna sam da mi to možemo. Ako do danas nismo shvatili koliko smo, kao pojedinci, odgovorni, sada je ključni momenat", poručila je Kisić Tepavčević na konferenciji za medije.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da za sada "stojimo" onako kako smo se trudili, da nema eksponencijalnog rasta obolelih i smrtnih ishoda, ali šta će se dešavati u budućnosti, u suštini zavisi samo od nas.

"Od nas i od onog malog procenta sugrađana koji i dalje misle da se to neće desiti njima. Svako može da bude neodgovoran prema svom zdravlju, to je i lični izbor, ali kod zaraznih bolesti, nismo odgovorni samo za sebe", istakao je Stevanović.

I on je ukazao da, kada bismo u ovom trenutku, prekinuli svaki kontakt, odnosno, smanjili ga na najmanju moguću meru, za dve do tri nedelje bio bi zabeležen pad broja obolelih, a onda i smrtnih ishoda nakon toga.

"Kakva će biti kriva, oboljevanja i umiranja, zavisi od ponašanja svakog od nas pojedinačno", zaključio je Stevanović.

Izvor: FoNet

Darija Kisić TepavčevićGoran Stevanovićkoronavirusdistanca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva