:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 13, 2024   16:07

0

106

KM: U Gradskom muzeju otvorena izložba fotografija ,,Sretenje'' Slaviše Vlaškovića

Izložba fotografija posvećena Danu državnosti i prazniku Sretenje autora Slaviše Vlaškovića otvorena je u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Na izložbi su predstavljene reprodukcije fotografija dokumenata i najistaknutijih ličnosti jedne epohe kroz koju je srpski narod prošao u borbi za svoj identitet, slobodu i za svoj Ustav.

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Gradskog muzeja Vladimir Antić je pozdravio prisutne i rekao da ovakve događaje treba organizovati u što većem broju a srpsku istoriju čuvati od zaborava.

Foto: Radio Mitrovica sever

Autor izložbe Slaviša Vlašković istakao je da je Sretenjski Ustav napisao Dimitrije Davidović, koji je kako je rekao, bio učen čovek iz Zemuna, koji tada nije bio u sastavu Srbije.

„Taj 15. februar ima svoju simboliku i nije u pitanju samo 1835. godina kada je donešen Ustav već počevši od 1804. godine od Prvog srpskog ustanka, Drugog srpskog ustanka do 1902. godine. Nažalost, Ustav koji je izdejstvovan trajao je svega 55 dana, tako da nije bio dug vremenski period na snazi ali može se reći da je pod pritiskom velikih sila bio ugašen. On nosi određenu istorijsku težinu i mislim da mi to moramo poštovati, jer je to bio liberalan i demokratski ustav. To trebamo poštovati, ceniti i svake godine obeležavati“ rekao je Vlašković.

Foto: Radio Mitrovica sever

Kroz razgovor sa autorom, posetioci su bili u prilici da saznaju više o ličnostima prikazanim na fotografijama i ostalim izloženim predmetima.

Foto: TV Most

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Građani Srbije 15. februara slave Dan državnosti- Sretenje. Slavi se dva dana u znak sećanja na dva datuma koja bitno opredeljuju kulturno- istorijski i nacionalni identitet Srba.

TV Most

Izvor: TV Most, Radio Mitrovica sever

Gradski muzejKosovvska MitrovicaSlaviša Vlašković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva