:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2024   21:52

0

142

Koha: CIK završila proveru potpisa, dostignut minimum od 20% upisanih birača u opštinama na severu

Centralna izborna Komisija završila je verifikaciju potpisa prikupljenih za peticiju za smenu predsednika četiri opštine na severu Kosova, prenela je Koha.

Ta institucija je, međutim, odbila da govori o ovom procesu, koji je završen i uskoro se očekuje da će o tom biti reči na sednici CIK-a.

Prema navodima Kohe, dostignut je potreban procenat od 20 odsto upasnih birača koji su dali potpis, čime se otvara put za narednu fazu – organizovanje glasanja za razrešenje predsednika u četiri opštine na severu.

Komisija je 29. januara saopštila da je počela proveru potpisa prikupljenih za razrešenje predsednika većinski srpskih opština na severu. Mesec dana kasnije, još uvek se ne zna kada se očekuje glasanje za razrešenje predsednika opština.

Prema rečima Škeljzima Jakupija, stručnjaka za pitanja u vezi sa lokalnom upravom, proveravanje potpisa ne bi trebalo da predstavlja problem za CIK, osim ako ne naiđe na veće nepravilnosti.

On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog pravnog vakuuma, za koji kaže da će pratiti proces smenjivanja gradonačelnika.

„Sada, nakon verifikacije potpisa, za pokretanje procesa smene načelnika opština, nema definisanih zakonskih rokova niti relevantnih institucija koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za organizaciju ovog glasanja“, napomenuo je Jakupi.

Podseća da glasanju za smenu predsednika opština prethodi razgovor između CIK-a, Ministarstva uprave i lokalne samouprave i opštinskih organa.

„Određivanje glasačkog listića, kako će imenovati glasački listić, ko će odobriti sadržaj tog glasačkog listića, ko će uslovno raspisati izbore ili dan glasanja, to mora ići uz interne konsultacije sa ovim institucijama koje su uključene u proces i po mom mišljenju predsednik će imati važnu ulogu“, rekao je Jakupi.

Prema Administrativnom uputstvu,  glasanje se mora održati najkasnije u roku od 45 dana od dana donošenja odluke CIK-a da je zahtev za smenu gradonačelnika podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela u dotičnoj opštini.

Predsednik opštine se razrešava dužnosti ako 50 odsto, plus jedan birač, glasa za njegovu smenu. Ako prođe i ova faza, onda se organizuju izbori za nove gradonačelnike.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore

KiMCIKpotpisismena gradonačelnikasever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva