:

:

TV Most

Foto: Radio Gora

clock

Septembar 10, 2020   9:05

0

134

Koha: Nikad pre iz EU nisu tako jasno rekli da Kosovo* za njih nije država

Odavno je poznato da se tyv. Kosovo u Evropskoj uniji ne tretira kao suverena država, ali zvaničnici EU su to pitanje uvek relativizovali govoreći o “evropskoj perspektivi”, piše Koha.

U tekstu se navodi da, međutim, nikada do sada nije tako jasno rečeno da Kosovo* nije država za Evropsku uniju i da se ne može prijaviti za članstvo u EU, kao što je to nedavno učinio portparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Koha podseća da je Stano ovo rekao odgovarajući na pitanje da li Kosovo* može da se prijavi za članstvo u EU, pošto je sada deo obaveze u dokumentima potpisanim u Vašingtonu, gde je obećno da se neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Stano nije želeo da komentariše šta se dogodilo u Vašingtonu, rekavši da je se to tiče  strana u dogovorima, a ne EU, već se ograničio na pojašnjenja u vezi sa mogućnošću da tzv.Kosovo aplicira za članstvo u EU.

"Što se tiče vašeg pitanja da li će Kosovo moći da se prijavi za članstvo u EU, bojim se da moram da vas podsetim na činjenicu da još uvek postoji pet država članica koje to nisu priznale.  Kosovo još uvek nije u mogućnosti da podnese formalnu prijavu za članstvo u EU“, rekao je portparol EU, dodajući da Kosovo* ima jasnu evropsku perspektivu.

Rekao je i da EU godinama intenzivno sarađuje sa Kosovom* kako bi mu pomogla da se kreće ka evropskim integracijama i u jednom trenutku će biti moguće da se prijavi za članstvo.

Dijalog i normalizaciju odnosa sa Srbijom nazvao je nečim što je povezano sa procesom integracije u EU za obe strane, i za Beograd i za Prištinu.

Izvor: Kosovo online

KiMEUStano
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva