:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 25, 2020   10:34

0

163

Kon: Sigurno će ostati zabrana okupljanja, drugi talas na jesen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je na jesen siguran drugi talas.

"Sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zimu sledeće godine drugi talas", rekao je za TV Prva Kon.

On je ponovio da moramo da se vratimo u život, ali da bi bilo vrlo loše da se ponovo jave oboljevanja i ubrzanje prenošenja virusa.

"Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru", istakao je Kon.

Stvar nije gotova, opuštanje nas ugrožava, ne smemo dozvoliti drugi talas

Član Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, naznačio je kao potencijalno opasno bilo kakvo opuštanje i nedostatak discipline i ukazao na grešku koju su načinile pojedine zemlje u Evropi.

"Ne bi smeli da napravimo grešku kao neke zemlje koje su objavile da su završile sa pandemijom, pa se javio drugi talas. To se dešava ako popusti pažnja i koncentracija i ako nemamo više gvozdenu disciplinu i ozbiljan odnos", rekao je Tiodorović.

Kako je naveo za RTS, uslova za to ima, jer dolaze praznici koje ljudi žele da provedu u većim grupama, napolju, u prirodi, što je ocenio kao rizično.

"I trebalo bi proceniti na Kriznom štabu Vlade, da li taj deo oko praznika treba da bude pod restrikcijama, možda blažim, možda istim. Ako to ne uradimo, mislim da ćemo biti ozbiljno ugroženi", naveo je epidemiolog i dodao da je posle nekih izjava kolega i predstavnika vlasti prethodnih dana, kako kaže, osetio da je pažnja popustila i da se smatra da je stvar završena.

"Nije završena", zaključio je Tiodorović.

U Srbiji je juče registrovano 207 novih slučajeva, a preminulo je još pet osoba od virusa korona. U bolnicama se leči ukupno 3165 pacijenata. Testirano je 3.563 osoba, što znači da je do sada ukupno testirano 54.887. Od koronavirusa u Srbiji do sada su ukupno 144 pacijenta preminula.

Izvor: Танјуг

KonkoronavirusTiodorović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva