:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2019   16:19

0

222

Konstituisana Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

U Banjaluci je održana konstitutivna sednica Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine na kojoj je odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Članovi Komisije su stava da bi istupi bili preuranjeni i kontraproduktivni pre nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao.

S obzirom na to da je Vlada Srpske zadužila Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da komisiji pruži administrativno-tehničku podršku, prenosimo ovaj stav članova komisije, navedeno je u saopštenju.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica dodali su da, s obzirom na stav članova Komisije za Sarajevo, nadležni u Centru neće komentarisati tok rada ove komisije.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dve međunarodne i nezavisne komisije - za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i istraživanje stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Predsedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma.

Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manošek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Armand Frenč, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko iz Rusije i Patrik Bario, preneo je RTRS.

Izvor: Танјуг

Banjalukasednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva