:

:

TV Most

clock

Avgust 12, 2023   20:12

0

93

Kovačevski: Kurtijeva poseta S.Makedoniji privatna, organizovana mimo protokola

Kabinet predsednika Vlade Severne Makedonije saopštio je da je poseta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija toj zemlji bila privatna poseta.

"Za detalje o pozivu, protokolu i organizaciji događaja, obratite se organizatoru", kaže se u saopštenju vlade povodom jučerašnje posete Kurtija Tetovu i Skoplju, prenosi makedonski medijski servis a1on.

Kako se ističe u saopštenju, u kabinetu premijera Dimitra Kovačevskog smatraju da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih zemalja.

"Istovremeno, vrsta ikonografije na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO-a. Sektor unutrašnjih poslova Tetovo preduzeo je mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja", dodaje se u saopštenju. 

Ističe se da je kabinet premijera tokom dana kontaktirao ambasadora tzv. Kosova u Republici Severnoj Makedoniji, u vezi sa pomenutom ikonografijom koja je korišćena tokom nezvanične posete Kurtija. 

Istovremeno, iz kabineta premijera napominju da je za osudu činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Republike Severne Makedonije nije otpevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

"Ističemo da sve zemlje regiona koje žele da on bude prosperitetan, ekonomski razvijen i integrisan u Evropsku uniju i koje žele da grade prijateljske odnose sa svojim susedima, treba svim svojim delovanjem da produbljuju prijateljstva između država i građana, insistiranjem na poštovanju, pre svega, nacionalnih obeležja, kao i multikulturalnih specifičnosti svake od zemalja u regionu", navodi se u saopštenju kabineta Kovačevskog.

Napominje se da, iako lokalna samouprava u Severnoj Makedoniji ima punu slobodu u donošenju odluka koje se tiču opštine, Kabinet premijera Kovačevskog se ne slaže sa preimenovanjem ulice koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade u Adem Demaći. 

"Kako je moguće da ulica u glavnom gradu dobije ime po osobi koja nema veze sa makedonskom istorijom, a ceo događaj kojem je prisustvovao premijer strane države organizovan je bez ijedne makedonske zastave", ističe se u saopštenju Kabineta premijera. 

Republika Severna Makedonija, dodaje se, kao funkcionalno multikulturalno i multietničko društvo je primer zemlje koja poštuje različitosti i intenzivno gradi dobrosusedske odnose sa svim svojim susedima, zasnovane na poštovanju i saradnji, što treba da doprinese daljem razvoju kako zemlje, tako i regiona, pojašnjavaju iz vlade.

U reagovanju Liberalno-demokratske partije (LDP), između ostalog se navodi da nacionalizam nikome ništa dobro u multietničkom društvu ne donosi, već je samo izvor sukoba i mržnje.

Za predsednika Evropske demokratske partije Arijanita Hodžu poseta premijera privremenih prištinskih institucija došla je u pravom trenutku jer je Kurti poslao poruku strankama "da paze sa kim sarađuju".

Prema rečima gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog, događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve". Poseban problem, smatra Dimitrievski, predstavlja isticanje obeležja takozvane Velike Albanije, kao i neintoniranje državne himne.

Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD) traži od vlade da napiše protestno pismo tzv. Kosovu i da proglasi Aljbina Kurtija personom non-grata.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj poručio je Albancima u Severnoj Makedoniji da ne veruju Kurtiju.

"Dragi albanski sunarodnici u Severnoj Makedoniji, ne verujte prevarantu Aljbinu Kurtiju. Na Kosovu blokira sve puteve i projekte, uključujući i put za Plav (u Crnoj Gori). Nakon što više ne može da laže Kosovare, došao je da laže vas, za put Tetovo-Prizren. Isto je pokušao i u Albaniji, ali mu nisu poverovali i izbacili su ga. Nemojte postati žrtve njegovih obmana", poručio je Haradinaj.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i pristvovao preimenovanju ulice „Druga makedonska brigada“ u „Adem Demaći“ u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete istaknuta je zastava tzv. „velike Albanije“, koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

KovačevskiSeverna MakedonijaKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva