:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2019   14:10

0

194

Kremlj protiv Trampovog dekreta o Golanu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće u Moskvi sa predsednikom Libana Mišelom Aunom o odluci SAD da priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, saopšteno je iz Kremlja

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće u Moskvi sa predsednikom Libana Mišelom Aunom o odluci SAD da priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, saopšteno je iz Kremlja.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u ponedeljak dekret kojim se priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. 

Rusija i Sirija, kao i ključne evropske države, kao što su Nemačka i Francuska, izrazile su protivljenje takvim jednostranim akcijama, prenosi TASS.

"Takve odluke nesumnjivo imaju negativne posledice sa stanovišta rešenja za Bliski istok i opšte atmosfere traženja političkog rešenja u Siriji", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Libanski predsednik ranije danas je na sastanku sa predsednikom Dume (ruski Donji dom Parlamenta) Vjačeslavom Volodinom rekao da je Trampova odluka da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni suprotstavljena međunarodnom pravu i može izazvati socijalne nemire, prenosi ruska agencija.

Izrael je zauzeo taj deo sirijske teritorije tokom bliskoistočnog rata 1967. godine, a SB UN usvojio je 1981. godine rezoluciju kojom se odluka Izraela da nametne svoje zakone, nadležnost i administraciju na okupiranoj Golanskoj visoravni proglašava ništavnom i bez međunarodnog pravnog efekta.

Izvor: Танјуг

KremljPutinGolanska visoravanTramp
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva