:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

April 02, 2019   20:27

0

199

Kuburović o izveštaju GRECO i promenama Ustava: Delimičan napredak, nismo pod stalnim monitoringom

Činjenica da danas nismo "globalno nezadovoljavajući" znači da se nalazimo na listi, kao i većina zemalja članica Saveta Evrope (SE) i da nismo pod stalnim monitoringom, poručuje ministarka pravde Nela Kuburović, osvrćući se na izveštaj antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GRECO), gde je konstatovano da Srbija, i ocena srpskih vlasti u primeni preporuka više nije u celini nezadovoljavajuća.

"Da smo sad imali lošiju sliku nego u prethodnom periodu misija na visokom nivou bi mogla u svakom trenutku da dođe u zemlju i traži sastanak sa visokim zvaničnicima ukazujući da država ne ispunjava svoje obaveze kada je reč o borbi protiv korupcije", izjavila je Kuburovićeva, gostujući na RTV1.

Na konstataciju da GRECO nije sasvim ubeđen da su predviđene promene Ustava u sferi pravosuđa dovoljne da isključe politički uticaj na sudije i tužioce, Kuburović je kazala da "još nemamo konačan tekst ustavnih amandmana", i da je Vlada samo dostavila predlog Skupštini da se pokrene proces izmena Ustava.

"Odbor za ustavna pitanja treba da utvrdi konačan tekst (izmena Ustava) koji će biti pred parlamentom. Verujem da će javna rasprava koja bude organizovana od (nadležnog) odbora doprineti da se tekst napravi. Čemu javna rasprava ako se tekst ne bude menjao", rekla je Kuburović.

Kako kaže, već sada je Ministarstvo pravde usvojilo preko 70 odsto preporuka od strane udruženja (sudija i tužilaca), i napominje da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, jer je "sve učinjeno u skladu sa preporukama (Venecijanske komisije) koje smo dobili u junu".

"U pogledu ustavnih amandmana koji se odnose na organizaciju sudske vlasti i javnog tužilaštva, Venecijanska komisija je ta koja treba da dâ poslednje mišljenje", istakla je Kuburovićeva.

Upitana da li je poštovan (samo) minimum preporuka Venecijanske komisije, što je i stav pojedinih strukovnih udruženja, ona je rekla da ne postoji stav da je nešto minimalno, a nešto maksimalno.

Ukoliko vam neko, kako kaže, da mogućnost da birate, znači da je svako predloženo rešenje jednako.

"Čiji je to zaključak da je to minimum. Deo javnosti pokušava to da izvrgne ruglu i da kaže da je to minimum preporuka", navodi Kuburovićeva.

Volela bih, dodaje, da bilo koja druga država u EU ispuni barem ono što je danas ispunila Srbija.

Izvor: Танјуг

KuburovićGRECO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva