:

:

TV Most

Foto: Танјуг/Facebook

clock

April 24, 2020   15:10

0

78

Kurti: Grenel je na pozicijama Beograda

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da je specijalni predstavnik američkog predsednika Ričard Grenel na strani Beograda i da ima iste stavove kao srpska strana.

Kurti je, kako javlja RTK, ocenio da je u vezi sa ukidanjem takse i reciprociteta Grenel blizak stavu Srbije.

"Američki predstavnik Grenel nije između Kosova i Srbije, on je na pozicijama Beograda kada su u pitanju ukidanje takse i neuspostavljanje reciprociteta", izjavio je Kurti.

Pre nekoliko dana Kurti je i na video-konferenciji sa novinarima iz inostranstva poručio da je Grenel direktno uključen u aktuelnu krizu.

On za specijalnog predstavnika američkog predsednika kaže da ne održava neutralan stav čak ni sada kada je u pitanju formiranje nove kosovske vlade, prenbosi Kosovo Onlajn.

Kurti: Grenel sigurno zna sadržaj razgovora Vučića i Tačija

Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađujuće da je u obaranju njegove vlade specijalni američki izaslanik Ričard Grenel imao identičan stav kao i Beograd.

"Ambasadora Grenela sreo sam ubrzo nakon izbora na kojima smo pobedili prošle godine. Tada je rekao da bi Kosovo trebalo da ukine taksu na srpsku robu i da Srbija treba da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja. Kasnije, u januaru, vratio se na Kosovo i ponovio istu stvar. Ali nakon povratka iz Beograda, malo po malo, odustao je od zahteva da Srbija prekine kampanju priznanja. Predomislio se", naglasio je Kurti u intervjuu za američki "Forin polisi".

Prema njegovim rečima, Grenel ima specifičan stav, identičan onom u Beogradu.

"Ovo je iznenađujuće. Nikada ranije u 30 godina odnosa, od 1989. godine, na Balkanu nije bilo američkih predstavnika sa identičnim stavom s Beogradom", rekao je Kurti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, prema njegovim rečima, Kosovo ima slabog predsednika (Hašima Tačija) koji pokušava da ojača svoje pozicije, dok broji poslednje dane na toj funkciji.

"Mislim da ambasador Grenel koristi ovu situaciju da Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postignu određeni sporazum, da ga predstave kao uspeh u međunarodnoj areni. Njega ne zanima mnogo sadržaj dogovora. Brine o vremenu. Fokusiran je na potpise na kraju sporazuma, ali ne i na tekst sporazuma. A ako želite da to bude brzo, izvršite pritisak na slabu stranu. A Srbija je jača i veća. Ne zanima ga istorija. A na Balkanu, ako zanemarite istoriju, može da bude loše. Problem se uvek vraća", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Grenel ga nije mogao privoleti, pa je počeo da vrši pritisak na koalicionog partnera u vladi,. Demokratski savez Kosova (DSK).

"Očigledno samo pretnjom, ali možda i dajući im neku drugu atraktivnu ponudu za vođenje vlade, što oni zapravo i žele. Mislim da je motor koji stoji iza pokreta koji je glasao za nepoverenje vladi, definitivno bio Grenel", rekao je Kurti.

Na pitanje kako to utiče na odnos građana Kosova prema SAD, Kurti je rekao da su građani zabrinuti zbog onoga što bi moglo da se dogodi u budućnosti.

"Strah od onoga što se može dogoditi u budućnosti nije samo stav Grenela. To je projekat razmene teritorija koji je i dalje aktuelan kao ideja", kaže Kurti.

Na konstataciju da je Grenel negirao razgovore o razmeni teritorija, Kurti kaže da on možda nije učestvovao u dogovoru Tačija i Vučića, ali da je siguran da za njih zna, kao i za njihov sadržaj.

"Potreban mu je sporazum koji može pokazati da se međunarodne krize mogu rešiti mirnim putem, čak i ako to znači razmenu teritorija. Mislim da teritorijalna razmena uzrokuje više izbeglica i više sukoba, a ne nove granice kao što možda neki misle. Možete ih nacrtati na papiru, ali u stvarnosti na terenu to ne može proći bez sukoba", napomenuo je Kurti.

U intervjuu za FP, on je podsetio da je Grenel pomogao u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine o železnici, autoputu, vraćanju direktnih letova između Beograda i Prištine, te da je zainteresovan za postizanje krajnjeg sporazuma.

"Njegova žurba ga gura na istu stranu kao i Beograd. Jer, ako želi brz dogovor, onda vrši pritisak", rekao je Kurti.

On je ocenio da ono što sada radi predsednik Kosova Hašim Tači predstavlja kršenje ustava jer pokušava da formira novu vladu i izbegne izbore znajući ko će pobediti na tim izborima.

"Naša stranka Samoopredeljenje ovih dana prema svim anketama ima više od 50 odsto podrške. Kosovo je parlamentarna republika. Predsednik ima protokolarna ovlašćenja“, napomenuo je Kurti u intervjuu za "Forin polisi“.

On je ukazao da ne traži sada nove izbore, već nakon pandemije korona virusa, podsetivši da je Tači 16. marta tražio da se proglasi vanredno stanje, u trenutku kada nije bilo nijednog smrtnog slučaja izazvanog virusom kovid-19 na Kosovu, a zaraženih je bilo 19.

Na pitanje zašto je bio protiv vanrednog stanja, Kurti objašnjava da prema ustavu u vanrednom stanju predsednik postaje vrhovni komandant oružanih snaga. Predviđena je opšta mobilizacija i on može da raspoređuje oružane snage na ulicama Kosova, prenosi Koha.

"Predsednik takođe preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Kosova, implicirajući da će obavljati i izvršnu vlast. Svima je očigledno da je pokušavao da virus upotrebi za prisvajanje moći, a ne da se bori protiv pandemije“, rekao je Kurti.

Izvor: Танјуг

KiMKurtiGreneldijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva