:

:

TV Most

clock

April 17, 2024   11:10

0

35

Kurti ponovo odbacuje ZSO i tvrdi da Srbi na Kosovu imaju mnoga prava

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je odbacio formiranje Zajednice srpskih opština i to nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila preporuku o prijemu preporuka usvojena.

Kurti je rekao da njegova vlada ne želi da osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za ZSO i da je pitanje ZSO u okviru ovog sporazuma, a ne obrnuto, prenosi Reporteri.

Kurti tvrdi da Srbi na Kosovu imaju mnoga prava kao manjina i dodaje "kako da traže više prava, kada bojkotuju ovo što sada imaju".

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je sinoć preporuku da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope i, kako je saopšteno posle sednice, odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja ZSO trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština 11 godina odbija da je sprovede.

Srbi su napustili prištinske institucije nakon što je Priština smenila komandira kosovske policije za region sever, gde 95 odsto stanovništva čine Srbi, a što je protivno Briselskom sporazumu prema kojem sastav policije na severu Kosova mora da odslikava etnički sastav stanovništva. Razlog za napuštanje institucija bio je i to što Priština ne sprovodi Briselski sporazum, izgradnja baza specijalnih jednica kosovske policije na severu Kosova i protivpravna hapšenja Srba.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva