:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 20, 2019   21:24

0

116

Lajčak: Situacija u BiH je ozbiljna, podseća na krizu iz 2010.

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak,tokom posete Sarajevu izjavio je da je "situacija u BiH ozbiljna i da podseća na krizu iz 2010. godine, ali su njeni razlozi složeniji".

Lajčak kaže da je upozoravao u više navrata i na mnogim međunarodnim forumima da je potrebno više i saosećajnije posvetiti se BiH.

"Kao neko ko poznaje BiH i kao uvereni pristalica EU, apelovao sam na potrebu da se integracija EU vrati u fokus pažnje. Glavni instrument u tom pogledu bilo je mišljenje Evropske komisije. Očigledno da se to nije dogodilo i čini se da je mišljenje EK još više podelilo narode i političare u zemlji", rekao je Lačak za Kliks.

Lajčak dodaje da želi da veruje da će se otvaranjem pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom poslati jasan signal da EU zna ceniti one koji to zaslužuju.

"U slučaju BiH takođe se mora videti da je za dobijanje statusa kandidata potrebno minimalno pokazati volju i sposobnost da ispuni 14 preporuka i zaključaka EK. Ipak, neću biti daleko ako kažem da izostanak partnera u BiH, novog Saveta ministara i funkcionalnog parlamenta ne pomaže onima koji još uvek smatraju politiku proširenja najjačim i najuspešnijim instrumentom stabilizacije i transformacije Unije, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri je Evropska unija zbog više kriza, a prvenstveno Bregzita i migrantske krize, zainteresovana za proces proširenja na zapadni Balkan, Lajčak kaže da on oseća da ponestaje entuzijasta u vezi s politikom proširenja u Uniji.

"Proširenje je pokretačka snaga politike podrške procesa transformacije i reformi. Mi nemamo alternativu ovome, a međusobno okrivljavanje zbog oklevanja u ispunjenju obećanja nam neće pomoći. Ko želi ući u Evropsku uniju, mora proći bolan put reforme, u tome se ništa nije promenilo, čak ni očekivanje odlaska prvog člana EU" kazao je Lajčak.

Izvor: Танјуг

LajčakBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva