:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Jun 16, 2023   22:30

0

110

Lavrov: Rusija se neće oslanjati na zapadna obećanja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  danas je izjavio da se Moskva neće oslanjati na obećanja, pa čak ni na dokumenta koja bi Zapad mogao da ponudi kada je reč o bezbednosnim garancijama.

"Rat koji je pokrenut protiv Rusije je geopolitički", rekao je Lavrov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

On je naveo da Zapad pokušava da uspori konkurente i da se ovakva situacija može rešiti samo uz uvažavanje činjenice da je reč o geopolitičkom sukobu.

"Reč je o pokušaju Zapada da pokuša da zadrži svoju hegemonističku poziciju. Taj pokušaj je osuđen na neuspeh", rekao je šef ruske diplomatije.

Zapad je, kako je dodao, u ovom trenutku „izgubio“ Rusiju, pošto su odnosi na određenim kolosecima već duže vreme zamrznuti.

"Odnosi između Zapada i Ruske Federacije odavno su se, u stvari, ne samo radikalno promenili, već su u većini pravaca obustavljeni, a negde zaustavljeni na duži period. Ne znam kada bi se to sve moglo promeniti. U ovom trenutku, Zapad je izgubio Rusiju. Ne sumnjam u to. Što se pre oslobodimo preostalih iluzija, to će biti bolje za naš sopstveni razvoj", rekao je Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin objasnio je kako je Rusija pokušala da izgradi partnerstvo sa Zapadom, ali je sve „palo u vodu“ jer zapadne zemlje nisu bile spremne za ravnopravnu interakciju, dodao je Lavrov.

"Zapad nas vidi isključivo kao teritoriju koju treba razvijati i koristiti u kolonijalnom smislu, da živimo na račun drugih. Imamo resurse. Zapad nam je dao tehnologiju. Trebalo je da im obezbedimo jeftinu naftu, gas i druge minerale, resurse kojima smo bogati, a oni nama da obezbede sve što nam je potrebno za kulturni život i razvoj automobilske industrije. Gotovo je“, naglasio je visoki ruski diplomata.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva