:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2023   11:51

0

257

Leposavić: U Srednjoj školi "Nikola Tesla" od ove godine dodatni časovi fizičkog

Srednja škola "Nikola Tesla" u Leposaviću jedna je od dve srpske škole na Kosovu koja je aplicirala za učešće u pilot projektu dodatnih časova fizičkog vaspitanja pod nazivom „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo!“, a koji su pokrenula ministarstva prosvete, sporta i zdravlja Srbije. 

Pilot projekat počeo je da se realizuje 1. septembra i obuhvata oko 3.000 učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije.

Direktor škole u Leposaviću Slađan Radović kaže za Kosovo onlajn da se od ove školske godine godine uvode dodatni časovi fizičkog za jedno odeljenje Gimnazije. 

"Naša škola je aplicirale za ovaj pilot projekat, tačnije za jedno od 22 odeljenja gimnazije. Odobren nam je projekat, tako da će od ove školske godine krenuti sa realizacijom, tačnije da vidimo kako će se sve to odvijati u praksi, da vidimo pozitivne efekte, u koje ne sumnjam. Deca mlađeg uzrasta i srednjoškolci vole fizičko vaspitanje, tako da će naši učenici biti aktivniji. Takođe, tu je i problem gojaznosti, deca se manje kreću i provode vreme za računarima, na mobilnim telefonima i nadam se da će uvođenje više aktivnosti imati pozitivne  efekte", istakao je Radović. 

On dodaje da su izabrali iskusnog sportskog radnika i veruje da će se ove dodatne sportske aktivnosti odraziti pozitivno na zdravlje dece. 

"Kada smo aplicirali za projekat, naveli smo profesora Sašu Blagojević koji ima dugogodišnjeg iskustvo i u tom odeljenju Gimnazije druga godina srednjeg obrazovanja, gde imamo najveći broj učenika, krećemo sa projektom za ovu školsku godinu", rekao je Radović. 

Kroz dodatne časove fizičkog, uključeni su i redovni lekarski pregledi, napomenuo je direktor Radović. 

"Ministarstvo zdravlja će biti uključeno preko naših doktora, pedijatra iz Doma zdravlja Leposavić, tako da će se tu vršiti pregledi i sve ostalo ćemo biti u koordinacija sa pomenuta tri ministarstva, prosvete, zdravlja i sporta", kazao je Radović. 

Pored redovne nastave škole imaju dodatne programe, naglasila je pedagog Milica Gvozdić. 

"Školama je omogućeno da nakon redovne nastave ostvaruju i vaspitni program sa ciljem jačanja vaspitnog uticaja škole. Pružanje podrške učenicima za učenje, napredovanje u ličnom i socijalnom razvoju, a samim tim i za odgovorni odnos prema zdravlju. Sigurnost dece i dodatna edukacija su uvek prioritet, kvalitetno vreme provedeno u školi i posle škole, širenje vidika u svim sverama života i umesto telefona i igrica druženje sa vršnjacima kroz aktivnosti koje će relaksirali, motivisati, da zainteresuju i da podstiču taj odgovoran odnos prema zdravlju. Vreme proprovedeno u sportu nije izgubljeno vreme, to je kapital", rekla je Gvozić. 

Vuk Simić učenik ove škole smatra da je neophodno više časova fizičkog vaspitanja. 

"U našoj školi, mi imamo samo dva puta nedeljno fizičko kao predmet koji je dobar pre svega, za zdravlje učenika posebno onih koji se bave fizičkim aktivnostima, i treniraju fudbal, odbojku, košarku. Korisno je takođe za sve nas, za naše zdravlje. Uveo bih da svakog dana imamo čas fizičkog, jer je to jedan veoma važan predmet u školi i za sva odeljenja", rekao je Simić. 

Antonija Babić kaže da je važno dodati više fizičke aktivnosti, zbog velikog broja sati koje deca provode na mobilnim telefonima. 

"Fizičko vaspitanje je jedan od važnijih predmeta. Današnja deca vreme uglavnom provode na telefonima, a sve su manje fizički aktivna i manje se izlažu fizičkom naporu. Mislim da je fizičko zdravlje takođe veoma važno i za psihičko i da je neophodno imati po jedan čas svakoga dana", rekla je Babić. 

Učenica Maša Bojović kazala je da više časova fizičkog vaspitanja, pored ostalih fizičkih aktivnosti, uči decu da stiču i higijenske navike. 

"Fizičko vaspitanje je u svim školama veoma važno, pored našeg jačanja zdravlja tu postoje i higijenske navike. Fizičko vaspitanje je veoma važno i za mentalno zdravlje, jer tako ojačavamo sebe, radimo na samopouzdanju i stičemo uspeh", istakla je Bojović. 

Uvođenjem pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo!" odabrane škole su dobile dva dodatna časa fizičkog vaspitanja, tako da će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

Izvor: Kosovo online; Foto: fejsbuk/Srednja škola Nikola Tesla Leposavić

KiMLeposavićSrednja škola Nikola TeslaSlađan Radović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva