:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2023   13:21

0

158

Lideri Savet Evrope pozvali na obnavljanje mira,povlačenje ruskih snaga u Ukrajini

Lideri Saveta Evrope (SE) pozvali su danas, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, na obnavljanje mira zasnovanog na međunarodnom pravu, odgovornost, pravdu i poštovanje ljudskih prava.

Pre godinu dana, Rusija je pokrenula neopravdan i ničim izazvan vojni napad na Ukrajinu, očiglednim kršenjem međunarodnog prava, uključujući i Statut Saveta Evrope, naveli su oni u saopštenju.

Kako "agresorski" rat ulazi u drugu godinu, lideri SE najoštrije su osudili upornu agresiju Rusije i ponovili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini i njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar međunarodno priznatih granica.

Lideri SE osuđuju odluku Rusije da ne posluša višestruke pozive da prekine neprijateljstva i povuče svoje trupe, već eskalira situaciju mobilizacijom i raspoređivanjem dodatnih snaga i nezakonitom aneksijom okupiranih teritorija u Ukrajini.

Dok su ruski zvaničnici u više navrata pribegli ratobornoj retorici, napadi na kritičnu i civilnu infrastrukturu nastavljeni su na smišljen i neselektivni način, naveli su oni.

Lideri SE još jednom su pozvali Rusiju da odmah zaustavi agresiju i povuče svoje okupacione snage sa teritorije Ukrajine.

Oni su odlučni u pružanju podrške svojoj državi članici, Ukrajini, njenoj vladi i ističu solidarnost sa hrabrim narodom Ukrajine.

Lideri SE su istakli da je besmislena, brutalna agresija odnela bezbroj ljudskih života i izazvala ogromnu ljudsku patnju u Ukrajini kao rezultat zlodela i razaranja u obimu koji na evropskom tlu nije zabeležen od Drugog svetskog rata i dodali da je došlo do ozbiljnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

Oni su ponovili da je imperativ osigurati da svi koji su počinili zločine odgovaraju za sve zločine, uključujući zločin agresije i da bez postizanja pravde ne može biti trajnog mira.

Lideri SE izrazili su žaljenje zbog nezakonitih prisilnih deportacija i transfera ukrajinskih državljana, uključujući decu, u Rusiju i unutar ukrajinskih teritorija koje je Rusija privremeno okupirala.

Rusija mora prekinuti ove nezakonite radnje i svim Ukrajincima, posebno deci, mora odmah biti dozvoljeno da se bezbedno vrate, naveli su oni i dodali da je Savet Evrope spreman da pruži podršku Ukrajini u koordinaciji sa drugim međunarodnim mehanizmima za efikasan i sveobuhvatan sistem odgovornosti i kompenzacije koji sprečava nekažnjivost i štiti prava žrtava.

Lideri SE su naveli da je ruska agresija na Ukrajinu nanela ozbiljnu štetu multilateralizmu, dok oni čvrsto veruju da je to ključno za obezbeđivanje mira, bezbednosti i prosperiteta i zbog toga su pozvali države članice da dok se pripremaju za predstojeći Četvrti samit šefova država i vlada koji će se održati u Rejkjaviku 16. i 17. maja, pokažu jedinstvo i nastave da preduzimaju odlučne i kolektivne akcije za podršku Ukrajini.

Ovo saopštenje potpisali su islandski ministar spoljnih poslova i predsednik Komiteta ministara Tordis Kolbrin Reikfjerd Gilfadotir, predsednik Parlamentarne skupštine Tini Koks, generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić, komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović i predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Lendert Verbek.

Izvor: T a n j u g

Savet EvropeUkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva