:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2019   17:37

0

153

Linta: Sećanje na srpske žrtve genocida u NDH državno pitanje

Na groblju u Zemunu danas je odata pošta hiljadama Srba ubijenih u koncentracionom logoru Zemun od 1942. do 1944. godine.

Koncentracioni logor Zemun je mesto na koje su dovežene žrtve iz sistema logora Jasenovac, a predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da je neophodno da Skupština Srbije donese Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Linta je naveo da su jevrejski i jermenski narod najbolji primer kako se istrajnom i upornom borbom istina može sačuvati i da je neophodno da se Srbija institucionalno bavi kulturom sećanja, navodi se u saopštenju Službe saveza za Srbe u regionu.

On poručuje da Srbija mora da insistira da se obeleže sva mesta srpskog stradanja u genocidnoj NDH, koja se danas nalaze na teritoriji Hrvatske i BiH.

U logoru u Zemunu je, prema istraživanjima istoričara, ubijeno više od 10.000 Srba.

Od tog broja, najmanje 6.500 žrtava bile su uglavnom žene i deca sa Kozare, iz Dubice, Medeđe i drugih potkozarskih sela.

Koncentracioni logor Zemun je mesto na koje su dovežene žrtve marvenim vagonima iz sistema logora Jasenovac, počev od 5. maja 1942. godine.

Tela ubijenih, prevožena su konjskim zapregama na zemunsko groblje i tu zakopavana na više mesta.

Posle rata, tela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja u Zemunu.

Izvor: Танјуг

linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?