:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2020   16:22

0

189

Linta: Tužilaštvo Srbije da pokrene postupke za zločine nad Srbima

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poziva Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene krivični postupak protiv Hrvata i Bošnjaka koji su naredili i izvršili brutalne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1994. i 1995. godine.

U današnjoj pisanoj izjavi Linta navodi da je apsolutno neprihvatljivo da ni 25 godina nakon završetka rata niko nije kažnjen za ratne zločine koje su pripadnici Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO počinili nad Srbima u opštinama Mrkonjić Grad, Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Krupa na Uni, Šipovo, Srbobran, Jajce i Kupres.

Kaže da su navedene opštine bile u sastavu Republike Srpske i da je sa tog područja proterano više od 120.000 Srba, ubijeno 1.644 srpskih vojnika i civila, a srpska imovina planski pljačkana, paljena i uništavana.

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH koje je, kako kaže, "vandejtonska kategorija" i nametnuto Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH.

Navodi da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i nepristrasne institucije već, u stvarnosti, produžena ruka SDA i političkog Sarajeva.

Glavni zadatak pravosuđa BiH je, kaže Linta, kažnjavanje Srba s ciljem da bi se opravdala izmišljotina da su Srbi agresori koji su izvršili genocid i masovne zločine nad Bošnjacima, a Bošnjaci "tobože branioci i žrtve velikosrpske agresije".

Linta ističe da Srbija i Srpska treba zajedno da pokrenu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za utvrđivanje istine o karakteru rata u Bosni i Hercegovini i potrebi revizije presuda Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, koje su, navodi, zasnovane na lažnim dokazima i izjavama lažnih svedoka.

Izvor: Танјуг

Lintazločini nad Srbima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva