:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 11, 2019   14:55

0

200

Lončar: Decentralizacija u zdravstvu nije dala dobre rezultate

Decentralizacija u zdravstvu, u okviru koje su nadležnosti nad domovima zdravlja imale lokalne samouprave, nije dala dobre rezultate, izjavio je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tokom današnje posete Topličkom okrugu.

"Novim zakonom želeli smo to da ispravimo. A da bi prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, kao i formiranje zdravstvenih centara, spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja, zaista bili uspešno realizovani, odnosno da bi građanima omogućili unapređen nivo i kvalitet zdravstvenih usluga, neophodno je da se uradi kompletna analiza funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme", naveo je Lončar.

To je, kako je dodao, složen proces, pa zbog toga i u narednom periodu Ministarstvo zdravlja nastaviti sa obilaskom zdravstvenih ustanova širom Srbije, i kroz analizu kao i razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova, činiti dalje korake u tom pravcu.

Ukupno ulaganje ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove Topličkog okruga, u opremu i investicije, od 2014. godine do danas iznosi 124.442.203,56 dinara, odnosno više od milion evra, od čega je najveći deo sredstava uložen u OB u Prokuplju. Prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, pored bolje organizacije rada, veće efikasnosti i boljeg funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, omogućiće i značajno veća ulaganja ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove, navodi se u saopštenju.

Lončar je obišao domove zdravlja u Blacu, Prokuplju, Kuršumliji i Žitorađi, gde je razgovarao sa zaposlenima kao i pacijentima ovih ustanova. On je obišao i Opštu bolnicu “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju, odnosno rekonstruisano odeljenje intenzivne nege sa hirurškim salama, kao i očno odeljenje ove bolnice, koje je dobilo kompletnu opremu za operaciju katarakte.

Izvor: Танјуг

LončarzdravstvoToplički okrug
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva