:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2022   22:38

0

138

Mali: Mi moramo da štitimo mir i stabilnost i naše interese

Mi moramo za štitimo mir i stabilnost u našoj zemlji i da obezbedimo dalji ekonomski napredak, porast plata i penzija, poručio je večeras ministar finansija Siniša Mali i istakao da će se Srbija u budućnosti voditi isključivo svojim interesima.

"Mi štitimo interes Srbije, kao što Mađari štite svoje interese", rekao je Mali u emisiji Hit tvit na TV Pink, komentarišući poruku mađarskog premijera Viktora Orbana ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da su nove sankcije Risiji i isporuka oružja Ukrajini protivni interesima Mađarske.

"Zamislite sada situaciju i pritisak na Orbana, koji je predsednik Vlade Mađarske, zemlje koja je deo EU i Višegradske grupe i uporedite to sa pritiskom na Aleskandra Vučića. Ovo je pritisak na predsednika vlade zemlje koja je deo EU, a na nas koji želimo da budemo deo EU, ali želimo da čuvamo naš suverenitet i nezavisnost, pritisak je dvostruko veći", rekao je Mali.

On je istakao da je Srbija zauzela principijelan stav i da je osudila narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali nije uvela sankcije Rusiji.

"Ono što je za Srbiju važno je da mi štitimo naše interese. Interes Srbije je najvažniji za nas, to je politika predsednika Vučića i Vlade Srbije. Ne želimo da nas vodi ni politika Zapada, ni Istoka", rekao je Mali,

On je dodao da je Orban rekao da njega interesuje mađarski narod, kao što je Vučić rekao da njega interesuju srpski narod i ocenio da nema mnogo zemalja koje su zauzele tako principijelan stav.

Na pitanje da iz opozicije kažu da Vučić čeka da prođu izbori da bi uveo sankcije Rusiji, Mali je rekao da "ako je iko principijelan, onda je to Vučić".

"Pritisci su ogromni, nikome nije lako u ovoj situaciji, pogotovo ne njemu, ali principijalno smo zauzeli stav koji čvrsto branimo", poručio je Mali.

On je dodao da je Srbija mala zemlja i da mora da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadnom, ali da je za nju najvažniji ekonomski prosperitet i očuvanje mira i stabilnosti.

Lični interesi Srbije su put ka ekonomskoj stabilnosti

Ministar fiinansija Siniša Mali kazao je danas da je od presudnog značaja u kriznoj situaciji, izazvanoj ratom u Ukrajni, da se Srbija zalaže isključivo za sopstvene interese, kako bi se sačuvala ekonomska stabilnost u zemlji.

Mali je rekao da je upravo to i politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kome je prioritet da se u zemlji očuva mir i stabilnost, zarad dobrobiti svih građanja.

Mali se osvrnuo na ekonomske posledice koje je Srbija imala nakon NATO bombardovanja i zaključio da se takva razaranja i sukobi ne smeju više nikada dogoditi.

Mali u emisiji Hit tvit na TV Pink rekao da je Srbija zbog bombardovanja direktno izgubila oko pet godina u smislu ekonomije, a sto hiljada ljudi je napustilo zemlju.

Mali je povezao tadašnje okolnosti sa sadašnjom situacijom u Evropi i istako da predsednik Vučić, na osnovu pređašnjih iskustava, sve vreme upozorava da je neophodno u ovom trenutku da sačuvamo mir i stabilnost u zemlji, kao i da Srbija ne sme da se prikloni nijednoj velikoj sili, već da zastupa sopstvene interese.

Ocenio je da je takva politika Aleksandra Vučića od ključnog značaja za sigurnost i stabilnost zemlje.

Podsetio je da je predsednik Srbije je u Kraljevu čin bombardovanja nazvao agresijom i istakao važnost negovanja sećanja na žrtve, ali i poručio da "moramo da idemo dalje i sarađujemo na evropskom putu".

"Srbija sedi na svojoj stolici, dakle interesima Srbije ne mogu da upravljaju ni Istok ni Zapad, već građani Srbije, i to je principijelna pozicija koju naši građani i predsednik zastupaju", rekao je Mali.

Srpska poljoprivreda je jaka, građani da ne brinu

Srpska poljoprivreda je jaka, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali i poručio da građani Srbije, kada je hrana u pitanju, ne treba da brinu.

On je izrazio nadu da sukob u Ukrajini neće dugo trajati i istakao da Srbija ima 800.000 tona pšenice u skladištima, a da je tek posejano 620.000 hektara.

"Kukuruza milion tona imamo u skladušta, ulja takođe. Što se Srbije tiče naši građani kada je hrana u pitanju ne treba da brinu, kada je gorivo u pitanju, nabavljamo ga, imaćemo dovoljno, sva skladišta ćemo popuniti i već ih popunjavamo", poručio je Mali.

On je rekao da je država pokazala da građani mogu da se na nju oslone u vreme krize.

On je istakao da građani Srbije ne moraju da brinu i da su cene osnovnih namirnica - zamrznute.

"Imamo svega dovoljno", rekao je Mali.

Govoreći o tome koliko se svet promenio od kada je počeo rat u Ukrajini, Mali je rekao da je cena hrane porasla, a da i dalje postoji korona virus.

"Imate i dalje visoku inflaciju koja vlada najviše u Americi. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo već dve godine. I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, nema brašna, nema hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji osam evra je hleb, to je 1000 dinara. I pogledaje situaciju u jednoj maloj Srbiji, mi opet kao država, preuzimamo najveći teret ove krize, pokazujemo odgovornost, u našoj zemlji zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Apsolutno imamo svega, građani ne moraju da brinu", kazao je Mali.

Mladima još 100 evra početkom juna

Ministar finansija Siniša Mali najavio je večeras da će mladi od 16 do 29 godina početkom juna dobiti po još 100 evra od države Srbije.

"Uprkos svemu, naši mladi od 16 godina će 1. 2. i 3. juna dobiti dodatnih 100 evra. To nema veze sa izborima. Obećanje koje dajemo - ispunjavamo", rekao je Mali u emisiji Hit tvit na TV Pink.

On je podsetio da je prvih sto evra dobilo milion i sto hiljada mladih uzrasta od 16 do 29. godina.

Izvor: T a n j u g

Maliizboripomoć mladimaregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva