:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 23, 2023   17:20

0

106

Mali počeo razgovore s MMF-om o reviziji stend-baj aranžmana

Ministar finansija Siniša Mali započeo je razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigen, a u okviru prve revizije aktuelnog stend-baj aranžmana. Mali je istakao da su javne finansije stabilne, kao i da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima. Mekgetigen je naveo da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije koje doprinose daljem privrednom rastu.

Stend-baj aranžman odobren je Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, a cilj je očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Siniša Mali je istakao da su srpske javne finansije stabilne, kao i da je prvi kvartal završen s pozitivnim indikatorima. Dodao je da je Srbija nastavila da raste, uprkos svim izazovima, kao i da je javni dug u potpunosti pod kontrolom. 

Sumirajući prethodnu, kao i prvi kvartal ove godine, Mali je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti. 

Donal Mekgetigen je pohvalio napore Vlade Srbije i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija.

Mali i Mekgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a potpredsednik Vlade je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama. Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturisanje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet. 

Ministar je istakao da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci. 

Zaključio je da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Kada je reč o stanju u budžetu, naveo je da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu.  Dodao je i da, zbog globalnih izazova, imamo prostora, odnosno tzv. "bafere" u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

Rekao je i da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi s velikim ulaganjima u javne investicije. Kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.

Mekgetigen se saglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu.

Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu.  Ukazao je i da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a.

Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta "Iskra" koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, s preko 1.800 ustanova u sistemu.

Izvor: T a n j u g

Siniša MaliMMF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva