:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2024   15:42

0

64

Mali: Srbija izgradila kredibilitet ispunjavanjem obećanja, važna podrška Svetske banke

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa direktorom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asadom Alamom o aktuelnim ekonomskim pitanjima, a u razgovoru je ocenjeno da Srbija ima dobre ekonomske performanse kao i da nema problema u 14 projekata u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji.

"Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno, rekao je on.

Mali je naveo da je za Srbiju od izuzetne važnosti podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija.

"Srbiji je važna stabilnost koju takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje ispunili, rekao je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je istakao da u teškim godinama Srbija pronalazi izvore rasta što je važno za kontinuitet ekonomskih rezultata kome se teži te da će u narednim godinama prioritet biti obrazovanje i inovacije budući da se, kako je rekao, ulaganje u ljude uvek isplati.

Mali je predstavio šta je Srbija do sada postigla i podsetio da će 2027. godine biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo koja će, prema njegovim rečima, biti "kišobran i nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja.

On je istakao da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto i dostigla 69 milijardi evra uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50,7 odsto i 2,367 miliona zaposlenih građana.

"Trudimo se da pronađemo izvore rasta. Na Ekspu ćemo se predstaviti najbolje moguće, optimistični smo, rekao je Mali i dodao da je Srbija likvidna, ali da u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti, jer to daje sigurnost.

Uz to, kako je rekao Mali, Srbija radi na izgradnji infrastrukture, auto-puteva i brzih saobraćajnica, sistema za prečišćavanje vode, na zelenoj agendi, ali i povećanju nataliteta merama koje podstiču rađanje dece, te ulaže konstantne napore u podizanje standarda građana rastom plata i penzija.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Siniša MaliSvetska banka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva