:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2021   15:29

0

137

Mali: Zvanični podaci o BDP-u još jedna potvrda brzog oporavka privrede

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se pokazalo da su tri paketa pomoći povoljno uticali na očuvanje privredne aktivnosti, zaposlenja, ali i podstakli potrošnju, što je uticalo na rast BDP-a.

Siniša Mali ocenio je da su zvanični podaci o bruto domaćem proizvodu za prvi i drugi kvartal ove godine, još jedna potvrda neočekivano brzog oporavka privrede u Srbiji, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. 

"Sada sa još većom sigurnošću mogu da potvrdim da će rast na kraju godine biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji na starom kontinentu, pošto je izvesno da će biti veći od 6,5 odsto", izjavio je Mali.

Republički zavod za statistiku objavio je, naime, podatke realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi i drugi kvartal tekuće godine prema kojima je, u odnosu na isti period 2020. godine, BDP u prvom kvatalu ove godine bio veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom je rast iznosio 13,7 odsto, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na fleš procenu.

"Sve ovo govori da je država, uprkos najvećoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi ikada, uspela da izađe kao pobednik i spreči urušavanje ekonomskog sistema u državi zbog pandemije virusa korona", izjavio je Mali.

Pokazalo se, kaže, da su tri paketa pomoći povoljno uticali na očuvanje privredne aktivnosti, zaposlenja, ali i podstakli potrošnju, što je uticalo na rast BDP-a.

"Za ta tri paketa pomoći država je prošle i ove godine izdvojila ukupno oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP-a. To je jasan pokazatelj da je država trajno opredeljena da pruža pomoć, po prvi put u istoriji i građanima i privredi, onda kada je to najpotrebnije. Sada građani znaju da država stoji čvrsto iza njih", istakao je.

Najstariji mogu očekivati pomoć i sledeće godine

Objasnio je da se treći paket pomoći još uvek isplaćuje, te da će penzioneri narednu uplatu od 50 evra moći da očekuju 22. septembra.

"Posle uplate najstarijima, punoletni građani mogu očekivati uplatu drugih 30 evra pomoći, a u decembru još 20 evra pomoći za sve", poručio je ministar, podsećajući da će država kao i do sada u potpunosti ispoštovati data obećanja i novac uplatiti na vreme i u dinar.

Mali je rekao da u februaru naredne godine naši najstariji sugrađani mogu očekivati i uplatu od 20.000 dinara, kaže se u saopštenju.

"Država ima novca i ovo je pravi način da se pomogne i dodatno pogura potrošnja, koja svakako utiče i na rast BDP-a", objasnio je.

Osim toga, naveo je Mali, Srbiju očekuje rast minimalne zarade, ali i penzija u skladu sa švajcarskom formulom, ali i plata u javnom sektoru, što će uticati na rast prosečne zarade u Srbiji.

"Prosečna zarada oko 670 evra"

Naveo je i da se još uvek razgovara sa predstavnicima radnika i poslodavcima povodom rasta minimalne zarade u Srbiji.

"Naš predlog je da ona bude uvećana za 9,4 odsto od sledeće godine, odnosno sa 32.022 na preko 35.000 dinara. S obzirom na to da očekujemo da će rast na kraju godine biti veći od 6,5 odsto, sa sigurnošću mogu da potvrdim da će i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru moći da očekuju znatna povećanja primanja", izjavio je Mali.

Procene su, kaže, da će prosečna zarada u našoj zemlji sledeće godine biti najmanje oko 670 evra, što će dodatno pogurati rast zarada u Srbiji, što je u potpunosti u skladu sa ciljem da životni standard građana Srbije raste.

Ministar zaključuje da rast BDP-a garantuje i nastavak kapitalnih ulaganja, odnosno izgradnju škola, bolnica, regionalnih puteva i podsetio da se u ovom trenutku gradi sedam, a da će se do kraja godine graditi čak deset auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji.

Prema danas objavljenim podacima RZS-a, najznačajniji realni rast bruto dodate vrednosti od 33,3 odsto zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja, skladištenja i usluge smeštaja i ishrane.

Zabeležen je, takođe, rast od 13,5 odsto u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 30,9 procenata i u sektoru sturčnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti.

Izvor: RTS

MaliBDPprosečna zaradapenzije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva