:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2023   15:51

0

109

Manastir Dečani: Kampanja diskriminacije kosovskih Srba izazov za regionalni mir

Bratstvo Manastira Dečani oglasilo se povodom poruke američkog ambasadora Džefrija Hovenijera na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Prištini da su se njihovi preci borili da svi ljudi budu jednaki i da imaju prava na život i slobodu, poručivši da se "nadaju da će jednog dana svi građani na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i veroispovest, uživati slobodu koju zaslužuju".

"Trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije zajednice kosovskih Srba od strane Vlade Kosova predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i mora se okončati", naveli su iz Manastira Dečani na Tviteru.

Osvrnuli su se i na nepoštovanje imovinskih prava SPC na Kosovu.

"Evidentno nepoštovanje imovinskih prava naše Crkve od strane kosovske vlade, uprkos potvrđenim presudama najviših sudova, zajedno sa stalnom klevetničkom retorikom ispunjenom besmislenim optužbama, mora prestati. Ove diskriminatorske radnje ne doprinose vladavini prava, već podstiču versku netoleranciju i potencijal za ponovno nasilje slično onome što je naša Crkva pretrpela u godinama nakon oružanog sukoba 1999. godine, nažalost, uprkos međunarodnom prisustvu", ističu. 

Naglasili su da su se predstavnici SPC na Kosovu pridružili proslavi Dana nezavisnosti kako bi pokazali zahvalnost za kontinuiranu podršku Ambasade SAD pravima SPC. 

"Verujemo da je važno za Kosovo i sve njegove građane da obezbede identitet, slobodu i dostojanstvo svih verskih zajednica, baš kao što je to učinjeno u SAD, gde Srpska pravoslavna crkva mirno napreduje i poštuje se više od sto godina", naglašavaju iz Manastira Dečani.

Izvor: Kosovo online; Foto: AP

KiMVisoki DečaniHovenijer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva