:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2023   15:41

0

136

Manč sa Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji u regionu i KiM

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart Manč, koji boravi u poseti Srbiji, razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu i svetu.

Manč, koji je ujedno i komandant pomorskih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i u Africi, ranije danas je u odvojenim susretima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mojsilović je sa Mančom razmenio mišljenja i stavove o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i perspektivama saradnje Vojske Srbije i komande u Napulju, s težištem na situaciji na Kosovu i Metohiji, budući da su međunarodne snage u Pokrajini u nadležnosti ove komande.

U razgovoru je ocenjeno da je dosadašnja saradnja konstruktivna i profesionalna i da naše partnerstvo, koje se odvija uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Izražena je i spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, pre svega onim koje se odnose na razvijanje sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je komandantu južnog krila NATO prezentovao stavove i poglede Srbije na stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kao i na izazove, rizike i pretnje sa kojima se suočavaju Srbi u Pokrajini, ali i čitav region.

Mojsilović je istakao da, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Srbija i dalje vidi Kfor kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u Pokrajini, i da zato od komande u Napulju očekuje da preduzme korake koji će omogućiti bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane: Foto: Ministarstvo odbrane

KiMMančMojsilović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva