:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2022   14:13

0

177

Marković: Srbija nikada neće ići ispod svojih "crvenih" linija

Novi nemačko-francuski predlog da dozvolimo da Kosovo i Metohija uđe u Ujedinjene nacije, a da bismo mi zauzvrat navodno po ubrzanom modelu postali član Evropske unije nije prihvatljiv, rekao je u intervjuu za Politiku Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije.

"Niko od nas ne može da traži da se odreknemo KiM i svoje kuće i tako nešto neće prihvatiti ni predsednik Aleksandar Vučić, ni većinska Srbija, ni SPS i JS. Neka svima bude jasno: Srbija nikada neće ići ispod svojih „crvenih” linija, jer ako bismo priznali takozvano nezavisno Kosovo, koje nećemo nikada priznati, onda bi usledile druge ucene, pre svega u Raškoj oblasti ili Sandžaku", naveo je Marković.

On je istakao da od 2000. godine Evropska unija laže Srbiju kada je reč o članstvu, iako je, kako je rekao, Srbija uradila sve što je od nje traženo.

"Ubeđivali su nas da ako uradimo još nešto da ćemo biti bliže Evropskoj uniji. Ti zahtevi Brisela su se vremenom umnožavali, a nismo ni za korak bliže članstvu u EU. Brojna obećanja koja su davali nikada nisu ispunili", rekao je Marković.

Na pitanje da li bi Srbija uvela sankcije Rusiji kada bi se o tome on pitao, Marković je odgovorio da ne može on da se pita, jer nije on taj koji odlučuje.

"U politici ne postoji ljubav, već interes. Tu je predsednik Aleksandar Vučić da proceni gde su naši interesi, gde su nam prijatelji i šta je najbolje za Srbiju. Ako me pitate, ja sam da sad i odmah prestane rat u Ukrajini. Potrebno je taj sukob vratiti u diplomatske okvire jer je bolje da se i 100 godina razgovara nego da se pet minuta ratuje. Nisam zato da ginu deca, civili i da se gađaju zgrade. Sve to smo mi Srbi doživeli i znamo kako je. Da li je i ko više ili manje u pravu, uopšte me ne interesuje. Samo prestanite da ratujete, jer svet klizi u katastrofu", rekao je Marković.

Izvor: Kosovo online/Politika

KiMDragan Marković PalmaNemačkaFrancuskadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva