:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Decembar 21, 2018   9:08

0

280

Marković: U Trampovom pismu ništa konkretno

Istoričar Predrag Marković kaže za RTS da odluka Prištine o formiranju vojske nije direktno ugrozila regionalni mir i stabilnost, ali dodaje da je to podmukla mera usmerena na iscrpljivanje kosovskih Srba.

Predrag Marković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u pismu koje je američki predsednik Donald Tramp uputio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ponavlja nepravednu frazu - da obe strane treba da pokažu uzdržanost.

"Albanci gaze sve principe međunarodnog prava, a Srbija je uvek pokazivala uzdržanost", napominje Marković.

Smatra da se ne zna tačno koliko je Tramp reprezentativan za američku politiku pogotovo jer je nedavno bez konsultovanja saradnika rekao da se povlači iz Sirije. 

"Srbija se nikad nije odricala mirovnog procesa, sve vreme poslednjih nekoliko godina Srbija je jedina koja pokazuje razum i uzdržanost", napominje Marković.

Napominje da odluka Prištine o formiranju vojske nije direktno ugrozila regionalni mir i stabilnost, ali dodaje da je to podmukla mera usmerena na iscrpljivanje kosovskih Srba. 

"Zato region mora da pokaže podršku Srbiji jer je to podrška slobodi trgovine i drugih prava", ukazuje Marković.

Kada je reč o poseti grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu, kaže da je dobro što u Srbiju dolazi premijer najprijateljskije zemlje u EU.

"Grčka je veliki prijatelj Srbije, a koga ugosti Dačić, postaje još veći prijatelj. On ima velikih unutrašnjih političkih problema, ali je imao nekoliko uspeha, pre svega Prespanski sporazum o imenu Makedonije", ukazuje Marković.

Izvor: RTS

TramppismoBSKKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva