:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 04, 2021   16:35

0

111

Marušić: Otvoreni Balkan svetu prikazuje region u boljem svetlu

Predstavnik Atlantskog saveta iz Vašingtona Damir Marušić ocenio je danas da je Otvoreni Balkan zdrava i pozitivna inicijativa koja čitavom svetu Srbiju i region prikazuje u boljem svetlu.

"Ako se incijativa pokrene u potpunosti i krene dalje, biće to pozitivan signal koji će povrh toga pokrenuti i druge pozitivne stvari", rekao je za Tanjug Marušić koji je predstavljao Atlantski savet na današnjim sastancima u okviru incijative Otvoreni Balkan.

Kako kaže, u Vašingtonu na ekonomske regionalne integracije veoma pozitivno gledaju tim pre što su u EU integracije malo zaostale.

"Atlantskom savetu je bila čast da učestvuje na konferenciji, doveli smo ljude iz pet zemalja regiona, da razgovaraju o digitalizaciji koja je na kraju krajeva budućnost ekonomskih integracija regiona. Otvoreni Balkan će morati da se okrene upravo tome čim reši najvažnije probleme oko trgovine i granica", rekao je Marušić koji je izrazio zadovoljstvo što se kod čelnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije vidi iskrena želja da incijativa uspe.

Na pitanju kako SAD vide put kojim Balkan ide, Marušić podseća da su krize obeležile poslednja dva meseca, da je to zapad pratio i da su to bile zabrinavajuće vesti i za Vašington i Brisel.

Otvoreni Balkan je važna inicjativa koja pokazuje da region nije samo kriza,što je posebno važno, a prečesto u glavnim gradovima zapadnih zemlja sve vide kroz prizmu krize, kaže on i skreće pažnju da se pozitivne stvari mogu dešavati i da bi privatni sektor tu mogao imati važnu ulogu.

Na pitanje da li je Balkan na radaru SAD i kako vidi buduće odnose, kaže da treba imati na umu da u Vašingtonu gde je nova administracija na vlasti godinu dana, tek sada počinju da se određuju po pitanju saradnje sa regionom i utvrđuju pravace kojima ona treba da ide.

"Mi u Atlantskom savetu radimo mnogo kako bi se zapad koncentrisao na Balkan i pogurao stvari, tim pre što je u EU kriza proširenja. Sve to je važno kako bi se na neki način regionu poslala poruka da postoji pozitvna perspektiva", rekao je Marušić.

Region mora pokazati da se unutar dešava nešto pozitivno, a jedna od tih stvari je incijativa Otvoreni Balkan između Beograda, Tirane i Skoplja, kaže on i dodaje da, ako uspe biće to pozitivan signal koji će uz to pokrenuti i druge stvar.

Sastanak predstavnika inicijative Otvoreni Balkan - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čelnika Albanije i Severne Makedinije Edija Rame Nikole Dmitrova održan je danas u Beogradu, zvanicnici su se sastali sa privrednicima iz regiona i predstavnicima americkog Atlantskog saveta.

Predsednik Vučić posle završetka sastanka zahvalio se Atlantskom savetu,kako je rekao prijateljima iz SAD,"koji su pomogli i u Beograd doveli ljude iz Sarajeva i Prištine, koji su doprineli toj digitalnoj transformaciji celog regiona".

Izvor: Танјуг

MarušićOtvoreni Balkanregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva