:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2022   15:01

0

109

"Međunarodni akteri da osude svaku vrstu ekstremizma i zaštite prava i slobode Srba na KiM, kao i kulturno nasleđe"

Ministarstvo kulture i informisanja oštro osuđuje napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji poslednjih dana.

"Upadi, obijanje, uništavanje i skrnavljenje Crkve Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca su anticivilizacijski činovi koji pokazuju stepen ugroženosti srpske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da se ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na ekstremizmu i bezumlju, ne ugrožava samo kulturno nasleđe srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda.

"Reč je o još jednom u nizu pokušaju da se sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima", ocenjuje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve međunarodne aktere da osude svaku vrstu ekstremizma i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, kao i kulturno nasleđe od svakog oblika uništavanja, skrnavljenja i ugrožavanja.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMMinistarstvo kulture i informisanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva