:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 20, 2019   20:16

0

221

Memorandum između Nutaniksa i Kancelarije za IT i e-upravu

Memorandum o razumevanju između Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbije i američke kompanije "Nutaniks" potpisan je večeras u Beogradu u prostorijama te kompanije, gde je svečano otvoren i njen novi poslovni prostor.

Događaju je prisutsvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, a memorandum su potpisali potpredsednik kompanije Nikola Božinović i zamenik direktora Kancelarije Zoran Mišić.

Brnabić je tom prilikom rekla da je primer ove kompanije dobar pokazatelj svega onoga što Vlada Srbije radi na unapređenju ambijenta za poslovanje i da se zato ekonomija sve više zasniva na inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i naprednim tehnologijama.

Navodeći premer ove, ali i kompanija poput "Nordelsa", "Digatalne Srbije" i američke korporacije NCR koja gradi novi kampus u Beogradu, Brnabić je rekla da to za nju predstavlja pravu budućnost Srbije.

"Tu leži naša najveća prednost, snaga i potencijal", rekla je Brnabić, ističući da je Vlada Srbije na raspolaganju i da će pomoći svima koji žele da ostanu i rade u Srbiji.

Ona je rekla da se preduzimaju mere da se podstaknu mladi da otvaraju startap preduzeća.

"Želimo da se oni toga ne plaše i da se u tome odvaže, jer imaju sve uslove", rekla je Brnabić, ističući da se izmenama zakonske regulative radi na tome da im i to bude vetar u leđa.

Ona je navela da je izvoz IT s sektora u Srbiju u prvih 10 meseci ove godine prevazišao izvoz u celoj 2018. godini, a da je duplo veći nego 2016.

Brnabić je dodala da je 2018. taj izvoz iznosio milijardu i 135 miliona evra, a da je u prvih 10 meseci ove godine iznosio milijardu i 154 miliona evra.

Nikola Božinović je rekao da rezultati kompanije "Nutaniks" ne govore samo o njenom rastu, već i o potencijalima koje Srbija ima i da je misija te kompanije digitalna transformacija svih kompanija i institucija.

On je rekao da svojim rešenjima "Nutaniks" omogućava državnim institucijama širom sveta lakše poslovanje kao i brojne korisničke servise za sve građane.

Božinović je naveo da danas "Nutaniks" opslužuje više desetina državnih uprava širom sveta.

"Osim što smo željni rasta i daljeg razvoja, važno nam je i to što se stvara nova generacija lidera koja će učestvovati u brojnim projektima i doprineti razvoju preduzetništva, čime ćemo doprineti, kako ukupnoj ekonomiji Srbije, tako i boljim uslugama za građane", dodao je.

Američka kompanija "Nutaniks" bavi se proizvodnjom softvera, a na srpsko tržište ušla je nakon kupovine najuspešnijeg domaćeg startapa "Frejm" u avgustu 2018.

Trenutno ima oko 100 zaposlenih u centrima u Beogradu i Nišu, a plan je da u budućnosti taj broj poveća i u Beograd postane razvojni centar kompanije za celu Evropu.

Memorandum o razumevanju podrazumeva korišćenje klaud tehnologije u školama i u državnoj upravi, kao i otvaranje inovativnog centra za digitalnu tranformaciku u Beogradu i uspostavljanje data centra te kompanije u Kragujevcu.

Izvor: Танјуг

BrnabićNutanikse-upravaIT
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva