:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 25, 2020   8:57

0

80

Mihajlović: Gubici u transportu oko 120 miliona evra

Gubici u transportu do ovog trenutka zbog korona virusa su, prema prvim procenama, oko 120 miliona evra, navodi za RTS ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da ne postoji deo transportnog sistema koji ne trpi štetu u vreme epidemije, bilo da govorimo o vazdušnom, železničkom, vodnom ili drumskom saobraćaju. 

"Vazdušni saobraćaj trpi najveće gubitke. Prošle godine 22. marta na Aerodromu 'Nikola Tesla' imali smo 14.500 putnika, dok smo 22. marta ove godine imali smo 71 putnika", navela je Mihajlovićeva.

Dodaje da štetu trpi i vodeni saobraćaj, pošto ne radi putnički saobraćaj i otkazani su veliki kruzeri.

"Takođe, štetu trpi i železnički saobraćaj, koji beleži mali pad kargo prevoza, kao i autobuski prevoz", dodala je Mihajlovićeva.

Istakla je da se na proceni štete i planu ekonomskog oporavka misli i radi od prvog dana kada se desila zaraza, kao i da je oformljen poseban krizni štab, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem se prave procene štete i donose mere.

Kamioni pod policijskom pratnjom

Ističe da je tranzit jako bitan kako bi se građanima obezbedilo ono najpotrebnije.

"Tranzit mora da ide. Važan je za sve Srbiju, Hrvatsku, BiH, Sloveniju, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju. Ukoliko hoćemo da obezbedimo da svi građani na ovoj teritoriji dobijaju ono što im je najpotrebnije. Naravno da problema ima, to nije jednostavno. Radi se 24 sata, ali postoji puno diplomatskih kontakata, kontakata predsednika sa drugim državama i sve nam to pomaže da kada ovaj period prođemo sa koliko je to moguće manje poslodica iako će njih svakako biti", ističe ministarka.

Govoreći o kamionima koji ulaze u Srbiju navodi da postoji stroga kontrola. "Kada dolaze kamioni za potrebe građana Srbije vozači su u kamionima, sanitarna inspekcija im stavlja na papir da su oni vozači i da moraju da dođu do mesta gde će istovariti robu. Sve vreme dok se roba istovara vozači su u izolaciji. Nakon toga nastavljaju dalje jer oni moraju da odu po neku novu robu", objašnjava Mihajlovićeva.

Govoreći o kamionima koji prolaze kroz Srbiju navodi da oni prolaze pod policijskom pratnjom.

Što se tiče onih koji prolaze kroz našu zemlju, oni ulaze na naše granične prelaze i imaju mogućnost da se zadrže samo 12 časova na teritoriju Republike Srbije. Oni idu pod policijskom pratnjom. Sve smo učinili što možemo da snadbevanje bude bezbedno, da vozači budu bezbedni i da pre svega građani budu bezbedni", objašnjava ministarka.

Mihajlović je još jednom poručila građanima da ostanu kod kuće i istakla da je to trenutno ono što najviše možemo da uradimo za zdravlje svih nas.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva