:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2020   15:00

0

125

Mihajlović: Nije vreme za junačenje već za odgovornost

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas da zbog korona virusa čitavo društvo treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost, kao i da posledice usled tog virusa zasad nemaju velikog uticaja na dinamiku realizacije infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Ovo nije vreme ni za kakvo junačenje, vreme je za ozbiljnost i odgovornost. Ovo je vreme da slušamo savete i preporuke lekara i stručnjaka Ministarstva zdravlja, jer upravo preventivne mere treba da nam pomognu da što bezbolnije prođemo ovaj period. To važi za nas u državnoj upravi, kao i za sve građane", rekla je Mihajlović Tanjugu.

Govoreći o mogućim posledicama po infrastrukturne projekte, potpredsednica vlade je rekla da zbog korona virusa postoje određeni problemi u realizaciji projekata u infrastrukturi.

Podsetila je da je u Vladi Srbije još pre dve nedelje održan sastanak sa predstavnicima kineskih kompanija koje rade na projektima izgradnje autoputeva i modernizaciji železnice.

"Dva problema su se iskristalisala i s njima se borimo zajedno sa kineskim kompanijama. Prvi je da jedan deo kineskih radnika nije mogao da dođe u Srbiju da bi nastavio svoj posao i to je manji problem. Drugi, mnogo veći problem odnosi se na opremu koja treba da se dopremi iz Kine. Tu opremu proizvode desetine hiljada kompanija u Kini, a koje su u prethodnom periodu bile zatvorene ili nisu radile", kaže Mihajlović.

Ministarka je naglasila da te posledice zasad nemaju prevelikog uticaja na kašnjenje i dinamiku realizacije infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"To kašnjenje će se odraziti možda mesec ili dva, a za velike infrastrukturne projekte vredne više od 16 milijardi evra to nije tako strašno”, objašnjava Mihajlovićeva.

Napominje da je, ipak, činjenica da će ceo svet i te kako osetiti u ekonomskom smislu ovu vrstu krize, kao i da će ići više ili manje u recesiju.

"Srbija je mala zemlja i mi nismo neodgovorni kao neki prethodni političari da govorimo da kriza može da nam donese dobro. Pored toga, što brinemo o javnom zdravlju, uporedo sa tim radimo i sve moguće analize i projekcije, posebno u oblasti transporta, o tome šta korona virus znači za našu ekonomiju i za naš BDP", navela je Mihajlović.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva