:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2020   14:20

0

205

Mihajlović u "Resavici": Bezbednost rudara je prioritet

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas Javno preduzeće PEU "Resavica" gde je poručila da je bezbednost rudara prioritet i da će u narednom periodu njeno ministarstvo više pažnje posvetiti nabavci bolje zaštitne opreme i većem poštovanju procedura kako bi se sačuvali životi rudara.

Mihajlović je podsetila da su se samo u poslednjih 14 dana u tom preduzeću dogodila dva incidenta, u kojima je jedan radnik izgubio život, a dvojica su povređena i nalaze se u bolnici.

"To je za mene veliki alarm da moramo da razgovaramo o tome kako izgleda bezbednost u rudnicima, naši rudari imaju potpunu opremu, ali gledamo kako da imaju još bolju opremu, ali i o tome šta svi zajedno možemo da učinimo da imamo bolje procedure i da ih se pridržavamo kako bismo sačuvali živote", rekla je Mihajlović.

Istakla je da je upravo bezbednost rudara razlog njene posete PEU "Resavica".

Mihajlović je iznela podatak da je u poslednjih 20 godina u tom preduzeću oko 11.000 radnika bilo povređeno, dok je njih 27 izgubilo živote.

Zahvalila je direktoru tog preduzeća Marku Vukoviću i predstavnicima sindikata na razgovoru o boljim uslovima rada rudara i većem poštovanju procedura.

"Maksimalno ću se truditi da sve to bude poštovano, da u ovom vremenu koje nije lako i koje je krizno u svakom smislu te reči sačuvamo ljude, zato što su ljudi najvažniji, nema preduzeća, ako nema ljudi", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će se rešavati odnosi tog preduzeća sa EPS-om i da očekuje da do kraja godine bude završeno sve u vezi sa potpisivanjem češkog kredita za nabavku opreme za Resavicu, kako bi u januaru samo preduzeće zaključilo ugovor za nabavku opreme.

Navela je da je pre desetak dana u Beogradu imala sastanak sa predstavnicima PEU "Resavica" o novom češkom kreditu za to preduzeće, subvencijama koje daje država "Resavici", ali i o tome kako će u narednim mesecima i godinama preduzeće poslovati.

Ministarka je najavila da će u narednih nekoliko dana biti formiran i Nadzorni odbor tog preduzeća.

Takođe, najavila je da do kraja godine očekuje potpisavanje ugovora za češki kredit koji će, kako kaže, obezbediti bolju opremu.

Kako je rekla, Ministarstvo ruudarstva i energetike i Ministarstvo finansija već razgovaraju sa Upravom za javni dug da se češki kredit namenjen modernizaciji rudnika uglja postiše do kraja godine.

"Već u prvoj polovini januara 2021. biće potpisan ugovor između JP Podzemna ekslploatacija (PEU) uglja Resavica i dobavljača opreme", dodala je ona.

Očekuje da će u narednom periodu biti i regulisani odnosi sa EPS-om kako bi "Resavica" mogla da ostvaruje dodatne prihode.

Reč je o robnom kreditu od 8,5 miliona evra koji je rezultat međudržavnog sporazuma Srbije i Češke, a na koji čekamo osam godina”, rekao je v.d. direktora PEU Resavice Marko Vuković.

"Sastanak sa ministarkom budi nadu u buduće poslovanje javnog preduzeća s obzirom na to da smo dobili čvrsta obećanja koja čekamo dugi niz godina za realizaciju češkog kredita. To znači ulaganje u polsovanje, povećanje nivoa proizvodnje i povećanje bezbednosti radnika što je izuzetno važno jer smo imali niz povreda s jednim smrtnim ishodom”, precizorao je on.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika i sindikata Nezavisnost koji su prisustvovali sastanku s ministarkom Mihajlović izrazili su zadovoljstvvo zbog najavljeno ulaganja u novu opremu i povećanje bezbednosti rudara u oknima.

"Ugovor o češkom kreditu je planiran poslednjih osam godina a ni u jednom trenutku nije došlo do potpisivanja. Svake godine se pregovaralo o tome, a sada će konačno biti i realizovan", rekao je predsednik Sindikata JP PEU Nebojša Milneković.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićrudnik Resavicabezbednost rudara
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva