:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Februar 17, 2022   14:28

0

145

Milašinović: Albanija nema snagu da značajanije lobira unutar Uneska za prijem Kosova

Albanija sama po sebi nema tako veliku snagu, niti je sposobna da napravi neko značajanije lobiranje unutar Uneska ako dođe do novog zahteva Prištine za prijem u ovu organizaciju, ali pet velikih država, članice Kvinte, tu snagu imaju, što se pokazalo i 2015. godine, kaže za portal Kosovo onlajn Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom.

Iako je Albanija objavila kandidaturu za članstvo u Izvršnom savetu Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) u periodu 2023-2027. godine, Milašinović kaže da Srbija treba više da strahuje od velikih država, koje su glavni sponzori Prištine u svim političkim odlukama, pa i oko članstva u Unesko.

„Priština uvek radi ono što joj kažu njihovi sponzori i kada oni budu dali signal da je vreme da se zatraži prijem, oni će to da urade. Albanija je 2015. bila podnosilac molbe Prištine za prijem u Unesko, jer to niko drugi nije hteo i ništa više od toga. Oni nemaju ugled u toj organizaciji da bi značajno zainteresovali za svoje interese druge članice ili veliki broj drugih članica“, ocenjuje Milašinović.

Ako se uporedi odnos snaga kakav je bio 2015, kada Priština nije dobila dovoljan broj glasova za prijem u Unesko na Generalnoj konferenciji ove organizacije, i danas, naš sagovornik kaže da se procenjuje da je pozicija Prištine sada daleko slabija nego što je bila pre sedam godina. On dodaje da u ovom trenutku sam Unesko kao organizacija ima jako mnogo nerešenih pitanja i da ne želi da otvara još jedno pitanje koje će da dovede do podela. Ali, i kada je reč o brojevima, on navodi da procene govore da je situacija povoljnija po Beograd.

„Srbija je trenutno predsedavajuća država Izvršnog saveta, a informacije koje treba da dođu na Generalnu konferenciju prolaze kroz Izvršni savet. To znači da smo na pragu informacija. Takođe, čini mi se da je naš ugled u Unesku puno veći nego 2015. godine i da možemo da računamo na podršku velikog broja zemalja. Srbija 2015. nije bila članica Izvršnog saveta i sve informacije vezane za zahtev Prištine morala je da dobija posredno, odnosno da svoje interese zastupa preko neke druge, prijateljske države. Sada smo u Izvršnom savetu i to možemo da radimo direktno“, ukazuje Milašinović.

Srbiji mandat u ovom telu ističe 2023, ali Milašinović kaže da ne znači da ona neće ponovo biti članica i u narednom periodu, a za koji je Albanija već istakla kandidaturu.  

Izvor: Kosovo online

KiMAlbanijaMilašinovićUnesko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva