:

:

TV Most

Foto: Vijesti/Luka Zeković

clock

Septembar 04, 2023   17:13

0

113

Milatović: Zalažem se za široku Vladu Crne Gore

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas u Zagrebu da se zalaže za široku Vladu Crne Gore, te da bi voleo da nova vlada bude što pre izabrana da bi se došlo do rešenja u pravosuđu.

"Mislim da je to nasušna potreba Crne Gore", kazao je Milatović, koji je na pitanje o ulasku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u novu vladu, rekao da ne trebe menjati teze.

"Ako  nešto ne volim u politici, to je pokušaj zamene teza. Apsolutno, kada kažem da Crnoj Gori treba stabilna vlada, znam zašto to govorim. Mislim da sam ovde bio jasan. Crnoj Gori treba vlada koja može dodatno kroz podršku parlamenta reformisati pravosuđe", rekao je Milatović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Milatović je rekao da ukoliko to sada ne bude završeno, boji se, kaže, da nikada neće uspeti da to završe.

"Kada govorim o Vladi, govorim o Vladi koja može da reši pitanje pravosuđa i da stvori pravnu državu.  I ne mislim da oni koji su od Crne Gore napravili besudnu zemlju mogu sada da rešavaju probloem jer su bili glavni za kreiranje tog problema. Ne bih voleo da dođe do zamene teza. Nikakve veze, niti povezanosti sa koalicijom ZBCG nemam. Da imam, bio bih u toj partiji. Ne bih imao svoju partiju. Mislim da je vrlo važno da ta poruka bude jasna. Ja sam ušao u crnogorsku politiku da bih, u meri mogućeg, napravio zemlju vladavine prava i jednakih ekonomskih šansi za sve", rekao je Milatović. 

Milanović je primetio da se Milatović nepotrebno pravda.

"Koalicija ZBCG, to su prosrpske stranke. Iza toga stoji puno glasova crnogorskih građana. To je upravo ono što ne želite a dođe iz Brisela. Ukoliko se ne radi o manijacima, silovateljima, nacistima, sledbenicima Š Vafen brigade, ustašama, četnicima, pravim četnicima, nemate pravo svog izbora. Ovo je 'cancel culture'. Dakle, sad se po svaku cenu želi isključiti jedna grupa koja je na izborima dobila 15 odsto koja meni baš i nije simpatična, iskreno, ja s njima ne bih išao u koaliciju. Ali to je potpuno vaša stvar, i ako budete dozvolili da se oko toga lomite i ucenjujete, imaćete polomljene noge koje neće zarasti", kazao je Milanović.

Hrvatski predsednik je rekao da su lider HGI u Crnoj Gori Vuksanović i hrvatski predstavnici ljudi koji su, po njegovom dubokom uverenju i saznanju, vrlo lojalni i odani evropskoj Crnoj Gori.

"To je društvo koje ja cenim. Ima li za njih mesta u vladi Crne Gore, žele li oni to, ili žele neke druge položaje da bi ostvarili svoja prirodna prava, to je onda njihova procena. Ali, sastavite vladu koja je efikasna. Ako u njoj ima tih takozvanih prosrpskih stranaka to je isto slika Crne Gore. Možda bih ja hteo nešto drugo, ali iskreno, ne tiče me se. Apropo 'cancel culture', pođite u Moskvu i održite tamo konferenciju, videteće koliko ima ovih koji su promenili kapuljače i samo čekaju da se okolnosti promene, pa da ponovo počnu da rade sa Rusima. Puna ih je Moskva. Tako da neka Crna Gora odluči sama šta će i kako će, jer ta hipokrizija, stvarno se teško podnosi", kazao je Milanović. 

Naglašava da ukoliko sada Crna Gora ne postane pravna država to nije dobro.

"Moja politika je vrlo jasna. Ja sam čovek koji se snažno zalaže za ubržanje našeg evropskog puta, za dodatno kredibilno članstvo Crne Gore u okviru NATO alijanse. Znate da je podrška javnog mnjena kada je u pitanju članstvo u NATO-u značajno porasla u prethodne dve-tri godine. I zalažem se za Crnu Goru kao dobrog suseda, ne samo Hrvatskoj nego svim zemljama Zapadnog Balkana", kazao je Milatović, govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

Milatović je govorio o političkoj stabilnosti u Crnoj Gori i istakao da je zemlja na raskrsnici – hoće li postati u potpunosti pravna država. 

"Nisam siguran da oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku vladu”, rekao je Milatović.

Istakao je da je njegova politika vrlo jasna.

"Snažno se zalažem za ubrzanje našeg evropskog puta. Zalažem se za Crnu Goru kao dobrog suseda i to je jasna politika koju ja provodim”, dodao je crnogorski predsednik.

Znate li u čemu je razlika danas između Crne Gore i Hrvatske, upitao je Milatović.

"U Hrvatskoj je pre desetak ubijen jedan novinar, u Crnoj Gori drugi jer su nezavisno istraživali krake duvanske mafije na Blakanu. Hrvatska je razrešila taj slučaj ubistva (Iva) Pukanića i imamo pravomoćnu presudu, a Crna Gora nikad do kraja nije rasvetlila taj slučaj. Ja želim Crnu Goru u kojoj moja deca mogu živeti u zemlji u kjojoj je zakon isti za sve. Nisu idealne stvari ni u Hrvatskoj, ali znate li gde je Crna Gora u poređenju s Hrvatskom u kontekstu pravosuđa”, poručio je Milatović, preneli su hrvatski mediji.

Izvor: T a n j u g; Foto: Vijesti/Luka Zeković

Crna GoraMilatović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva