:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 10, 2023   21:47

0

107

Milei položio zakletvu

Novca nema, stanje ekonomije će kratkoročno biti gore, prve su reči koje je Havijer Milei izgovorio kao predsednik Argentine. Milei, koji je danas položio zakletvu, poručio je da put koji stoji pred zemljom neće biti lak, ali da će doneti sve neophodne odluke.

Novi predsednik Argentine Havijer Milei upozorio je danas da nema alternative fiskalnom "šoku" i da novca nema, navodeći da su njegovi prethodnici napustili zemlju koja je ostala bez fondova, na putu ka hiperinflaciji.

"Potrebno nam je fiskalno prilagođavanje koje pada na teret države, a ne na privatni sektor", rekao je Milei u prvom govoru nakon što je položio zakletvu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, put koji stoji pred Argentinom neće biti lak i stanje ekonomije će kratkoročno biti gore.

"Doneću sve neophodne odluke, čak i ako stvari budu teške na početku", naglasio je Milei.

Milei je poručio da je izazov sa kojim se suočava Argentina ogroman.

Zelenski na polaganju zakletve

Polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se sreo sa više latinoameričkih i afričkih lidera.

Milei je dočekao Zelenskog u predsedničkoj palati nakon inauguracije.

Njih dvojica su se srdačno zagrlili, kratko porazgovarali, a zatim je Milei, koji je izjavio da namerava da pređe na judaizam, svom ukrajinskom kolegi poklonio menoru.

Foto: AP

Očekuje se da će kasnije tokom dana imati duži sastanak tet-a-tet.

Ranije danas, novi predsednik je položio zakletvu pred parlamentom i na taj način i zvanično preuzeo dužnost.

Kao predsednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zameniti nestabilni pezos.

Milei je ubedljivo pobedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine.

Izvor: RTS

Havijer MileipredsednikArgentinaVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva