:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2024   18:13

0

138

Miletić: Srbija je na SB UN ostvarila diplomatski uspeh

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije izjavio je danas je Srbija na vanrednoj konferenciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ostvarila diplomatski uspeh, jer je ispred predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila tabla sa natpisom Srbija, dok je ispred premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pisalo samo njegovo ime i prezime.

Miletić je za T a n j u g ocenio da to nedvosmisleno dokazuje da tzv. Kosovo nije priznata država, da nema status države i da samim tim u UN ne može da ima obeležja države.

"Može on pojedinačno da se obrati kao što su mu omogućile zapadne sile, SAD, Britanija i oni koji su priznali Kosovo. Podsetiću, od 15 članica, devet je onih koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, ali opet ne mogu mimo onih pravila", rekao je Miletić.

  On je dodao da one očigledno nisu mogle da nametnu da na tabli ispred Kurtija piše "Kosovo" ili da stoji neka zvezdica.

  Miletić je ocenio i da državama koje su priznale jednostranu nezavisnost tzv. Kosova nije bilo prijatno da govore na ovoj sednici, jer je ona bila otvorena za javnost.

"Svi ti elementi neuspeha i Kosova kao države, ali i međunarodne zajednice koja u stvari je odgovorna za taj "Frankenštajn", tzv. Kosovo. Govorim samo u smislu koliko je sve to jedan složeni mehanizam koji smo pokrenuli i uspešno realizovali", pojasnio je on. 

Miletić je naglasio da smo sada imali priliku da ukažemo na prekršena ljudska prava, svu nepravdu koju srpski narod proživljava.

"Teror, jedan neviđeni praktično teror koji se zamagljuje, stavlja ispod tepiha, raznim diplomatskim metodama, skreće se pažnja", rekao je on i naglasio da je Srbija odlično iskoristila priliku da o ovome svemu obavesti međunarodnu javnost, i to na sednici na kojoj je centralna tema bilo ukidanje dinara kao platežne valute na teritoriji Kosova i Metohije.

Miletić je ukazao i da je na ovoj sednici jasno rečeno da Priština jednostranim potezima ugrožava dijalog, te da više nije bitno šta će Kurti da kaže jer on uvek pravi inverziju i spletom laži proizvodi lažni marketing, bez dokaza.

"On je čak u replici svojoj pominjao 20.000 silovanja i 10.000 žrtava, koje niko ne može da registruje i nepostojeće su. Ali je to tako, sve se plasira sa lažima, očiglednim. Znači, on sam sebe deklariše, kao da je neki marketing stručnjak za laži, a ne predstavnik bilo čega ozbiljnog, čak i privremenih institucija, jer da ima obraza, ne bi mogao da tako bezočno laže kada je sve vrlo lako proverljivo", rekao je Miletić.

On je naglasio da je ovime Kurti pokazao da je "leđima okrenut međunarodnoj zajednici koja stoji iza njega".

Miletić je ocenio i da su SAD na ovoj sednici pokazale jednu novu retoriku.

"Jeste da su oni konstatovali da mesto o ovakvom razgovoru nije u njihovim nacijama, nego da je Evropska unija treba da vodi taj proces i tako dalje, ali su konstatovali da postoje jednostrani potezi i da ovakva mera treba da bude odložena i da treba tranzitno da se primenjuje, u smislu postepeno da se edukuje, navikava", pojasnio je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MijačićSB UNKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva