:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 29, 2023   10:00

0

170

Milivojević: Evropske sankcije za Kurtija bez ozbiljnijeg efekta, otpor Srba ostaje ključan

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da predložena lista mera Evropske komisije protiv vlasti u Prištini neće imati ozbiljan efekat na premijera Aljbina Kurtija, a kako navodi, najviše što bi mu moglo nauditi je mobilizacija nejake opozicije, prenosi Sputnjik.

 

Milivojević ističe da su najavljene sankcije Prištini diplomatsko političke mere koje ne mogu proizvesti ozbiljan efekat, jer kako navodi, Kurti neće odustati od strategije da ostvari kontrolu nad severom Kosova upotrebom sile.

"Uostalom, Kurti je u razgovoru sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen rekao da će fazno povlačiti policiju u zavisnosti od stanja na terenu.  Predložene mere mogle bi da izazovu unutrašnja kretanja na Kosovu, mobilizaciju opozicije u cilju unutrašnjeg slabljenja Kurtija, koji ima većinu u albanskom biračkom telu", smatra Milivojević.

Dodaje da to što neće imati kontakte sa evropskim zvaničnicima, ili što će se pitanje stabilizacije i pridruživanja usporiti, nema nikakvog uticaja na Kurtija.

"Kurtija to ne interesuje, a ni finansijske sankcije na kratak rok ne mogu proizvesti neke ozbiljne efekte. Na Kurtija može da utiče samo politička volja, odluka da se Kfor stavi u punu funkciju, da odstrani sve policijske i druge snage koje nemaju mesta na Kosovu i Metohiji i da uspostavi potpunu bezbednosnu kontrolu, što mu je i nadležnost,“ kaže Milivojević.

On smatra da gradonačelnici iz opština na severu moraju da se povuku, ne bi li se ta priča potpuno završila, i da Euleks spreči represiju nad Srbima, što bi, kaže, moglo proizvesti neku vrstu stabilizacije na severu Kosova i srpskim enklavama na jugu.

"Srbi svakako neće odustati od otpora, inisistiraće na ZSO, jer nemaju drugih garancija i zato učešće na izborima nije realno bez formiranja ZSO, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu i da Beograd ne kontroliše Srbe na Kosovu i da nema nameru da ih uslovljava kako će se ponašati.

„Srbi se neće odreći otpora a Beograd se neće odreći podrške Srbima i sa tim treba računati. Beograd neće da se odrekne ZSO koja mora u političkom smislu biti pretpostavka i garancija za njihov opstanak“, zaključio je Milivojević.

Izvor: Kosovo Onlajn

Zoran MilivojevićKiMZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva