:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2023   22:19

0

147

Milivojević: Posrednička diplomatija korisna u pregovorima Beograda i Prištine

Bivši diplomata Zoran Miliovojević izjavio je danas da je posrednička diplomatija primenjiva u pregovorima Beograda i Prištine zbog različitih zahteva obe strane.

On je rekao da šatl (posrednička) diplomatija, kao i diskretna diplomatija daje efekta kada se dogovaraju stvari od značaja za dve države. 

"Ova šatl diplomatija je primenjena zbog toga što postoje dve dijametralno različite strane u pristupu i ona tu dolazi do izražaja jer pravi mozaik koji omogućava ovaj susret danas", rekao je Milivojević, govoreći o današnjem susretu predsednika Srbije Aleksanda Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, uz posredstvo visokih predstavnika EU.

Milivojević je objasnio da je cilj šatl diplomatije da se definiše jedan sporazum oko koga će obe strane biti saglasne i koji će kasnije ući u institucije. 

"Ovde se mora razgovarati o principima, načelima, elementima nečega što bi sutra moglo da proizvede neki sporazum, a onda se sporazum obznani kada dođe do neke saglasnost i ulazi u proceduru kao i svaki drugi međunarodni sporazum, dakle ide u parlament", naveo je Milivojević. 

Milivojević je rekao da je najvažniji rezultat obnavljanje dijaloga koji treba da služi funkciji bezbednosti i stabilnosti na ovim prostorima.

"Ovo treba da bude početak dijaloga koji je suspendovan već dve, tri godine iza nas. On stvara politički ambijent koji omogućava da se o tome razgovara na jedan racionalan način sa aspekta interesa i sa aspekta činjenica", rekao je Milivojević. 

Komentarišući ZSO on je rekao da je to za Srbiju već dogovorena stvar i da je to uslov Srbije da se razgovara o evropskom planu kao o osnovi za nastavak dijaloga. 

"Radi se o nečemu što je ranije dogovoreno, što ima prioritet, što ima međunarodno-pravni karakter jer postoje potpisi EU i ne postoji nikakva mogućnost da bilo šta utiče na ono što je precizirano 2015. godine u sporazumu oko principa", izjavio je Milivojević. 

On je naveo da uslovljavanje Beograda od strane zapadnih centara moći traje od 1999. godine jer su njihovi interesi u suprotnosti sa srpskim nacionalnim i državnim interesima. 

Milivojević je objasnio da zapadnim zemljama ne odgovara antagonizacija Srbije i da pregovori koji su održani danas u Briselu nisu po principu "uzmi ili ostavi". 

"To nije moguće iz tri razloga. Prvi razlog je da ako bi se primenio taj princip onda nema dijaloga, praktično smo stvar završili istog trenutka. Drugo, prema Srbiji se ne mogu primenjivati ucene i ja mislim da je to postalo jasno i vidljivo kroz američki pragmatizam vezan za ZSO. Treća stvar je da antagoniziranje Srbije nije u interesu nikoga, pogotovu ne Zapada", zaključio je Milivojević.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMdijalog Beograda i PrištineZoran MIlivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva