:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 24, 2024   8:14

0

94

Milivojević: Srbija danas ima mogućnost da kaže ,,Ne" i ne pristane na glavni cilj Nato agresije, otimanje Kosova

NATO agresija je imala  velike posledice za Srbiju,  ogromne civilne žrtve i sve ono što je  proizvela, uključujući oduzimanje dela nase teritorije.U tom smislu ona ima produženo dejstvo i traje i dan danas,  u vidu pojačanih pritisaka na našu zemlju da prizna Kosovo i tako ostvari krajnji cilj zapadnih centara moći, koji stoje iza  agresije,  ističe za  TV Most karijerni diplomata,  Zoran Milivojević. 

,, Drugi aspekt  agresije ima globalno značenje i on i danas dolazi do izražaja na neki način, utoliko  što je ta agresija bila uvod u promenu međunarodnog poretka i otvaranje pitanja unipolarnog sveta.Danas je svet multipolaran i jedan od elemenata te multipolarnosti,  počeo je tom agresijom, to treba reći na direktan način”, navodi Milivojević.

On dodaje da je bombardovanjem Srbije otvorena Pandorina kutija, kao i da je velikim silama otvorena mogućnost za intervencije, poput onih u Libiji I Iraku.

,,Prosto, mehanizam agresije se koristio  i u drugim slučajevima  u čijoj suštini je ignorisanje međunarodnog prava, izbegavanje Povelje UN ,  obaveza država vezanih za Povelju I realizaciju nekih strateških ciljeva upotrebom sile”, podvlači Milivojević.

On  ne očekuje  da zapadne sile priznaju i suoče se sa onim što su učinile pre 25 godina,  ali ističe da je pozicija Srbije danas značajno drugačija, pa je u stanju da brani svoje interese i odupre se pritiscima da se odrekne dela svoje teritorije.

,,Pozicija Srbije  je značajno drugačija danas, utoliko što se ta vrsta agresije ne može ponoviti, s jedne strane zbog pozicije Srbije, a sa druge zbog promenjenih međunarodnih okolnosti, jer sada u multipolarnom svetu je to nemoguće ponoviti, niti je Nato ono što je bio, niti monopol sile na globalnom nivou imaju ti centri moći , koji su izvršili agresiju na Srbiju, oni to nemaju.

Međutim, nisam siguran da su oni shvatili razmere  toga, nema te odgovornosti, nema priznanja onoga što je učinjeno, ja to ne očekujem. Velike sile , po pravilu, pogotovu one zapadne, nisu spremne da se suoče sa onim što su učinile, da priznaju, a pogotovo da preuzmu odgovornost i za posledice i za činjenice”, kaže Milivojević.

Dodaje da  i danas međunarodno pravo ne postoji i da se to na primeru Srbije jasno vidi, ali i da su se međunarodne okolnosti promenile , tako da  danas imamo mogućnosti da branimo svoje interese.

,,Srbija danas ima mogućnosti da kaže ,,ne”, da otvoreno govori o agresiji, da ne pristaje na one njene glavne ciljeve , a to je da se odrekne dela svoje teritorije i u tome je ozbiljna promena I u tom smislu ko god ima interesa za ovaj region I za ovaj prostor, mora računati na Srbiju, mora računati na njen čvrst stav da se neće odreći svojih državnih I nacionalnih interesa, da neće priznati nezavisnost Kosova I da neće postupati po nalozima stranih sila i zapadnih centara moći”, poručuje Milivojević

Izvor: TV Most; foto: TV Most

Zoran MilivojevićNATO agresija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva