:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2019   16:38

0

331

Ministarstvo o ledu na rekama i ledolomcima

Narodna stranka je danas prigovorila da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije održalo obećanje i ponovo nije spremno dočekalo niske temperature zato što još uvek nije obezbeđen ledolomac, a u ministarstvu odgovaraju da je tender u toku i da se, kao što je i obećano, završetak radova na pravljenju broda očekuje do početka 2020.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević je, saopštilo je ministarstvo, demantovao tvrdnje predsednice odbora za saobraćaj Narodne stranke Marine Lipovac-Tanasković u vezi sa stanjem leda na rekama i izgradnjom ledolomca i pozvao Narodnu stranku da ne širi paniku svojim amaterizmom i nestručnošću.

Vrlo jednostavnim uvidom u trenutnu hidrološku situaciju u Srbiji, koja se dnevno ažurira i javno je dostupna na sajtovima, između ostalih RHMZ-a, Direkcije za vodne puteve, javnih vodoprivrednih preduzeća i drugih, može se videti da nema pojave leda na Dunavu, Savi i Tisi, naveo je Kovačević, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Laž je da se na ovim rekama formira led. Ovakva situacija je očekivana za svakog ko se makar malo razume u hidrologiju i meteorologiju, imajući u vidu da trenutni vodostaj, koji je daleko od niskog vodostaja iz januara 2017. godine, kao i prosečne temperature vode, ne pogoduju stvaranju leda na rekama. Zbog toga molimo Narodnu stranku da ne širi paniku i ne uznemirava javnost svojim amaterizmom i nestručnošću".

Kovačević navodi da to što se Narodna stranka informiše o hidrološkoj situaciji u Srbiji putem pojedinih društvenih mreža i amaterskih snimaka samo govori o tome na koji način bi vodili državu kada bi se to kojim nesrećnim slučajem dogodilo.

"Pokušati da se manipuliše građanima Srbije slikama Čukaričkog rukavca na kome se formirao tanak led je nečuven, s obzirom na to da i sami vlasnici čamaca koji su privezani u marini u tom rukavcu znaju da se svake godine kada temperatura bude nekoliko dana u minusu, u tom rukavcu formira ledena pokorica, pošto se nivo vode u ovom rukavcu meri u centrimetrima, kao i da ledene pokorice nema već od ušća Topčiderke, koji je daleko pre glavnog toka Save", istakao je on.

Što se tiče ledolomca, Kovačević, takođe, kaže da do izražaja dolazi nestručnost i amaterski pristup Narodne stranke tom problemu.

Vlada Srbije je, u skladu sa datim obećanjem iz 2017. godine, obezbedila sredstva najpre za projektovanje broda ledolomca.

"Projektant, koji je izabran od strane Ministarstva poljoprivrede na javnom tenderu, pripremio je obimnu tehničku dokumentaciju za izgradnju ledolomca, na bazi koje je raspisan tender za izbor izvođaca radova krajem 2018. godine, dok se završetak radova na izgradnji broda očekuje do početka 2020. Dakle, sve što je obećano u februaru 2017. urađeno je i radi se u skladu sa obećanim rokovima", kazao je Kovačević.

Na pitanje koje izgleda najviše interesuje Narodnu stranku, a to je ko će dobiti posao izgradnje ledolomca, odgovor zavisi od tendera koji je u toku, ali će to svakako biti jedno od domaćih brodogradilišta jer je to zahtev tendera, napomenuo je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

"Na žalost NS, neće se srpski ledolomci graditi na pojedinim azijskim i sličnim destinacijama sa kojih predsednik te stranke dobija zanimljive iznose donacija", kaže Kovačević.

Što se tiče troškova rada mađarskih ledolomaca, radi se o još jednom pokušaju te stranke da obmane javnost, imajući u vidu, kako kaže, da je vlada transparentno prikazala troškove angažovanja tih ledolomaca tokom 2017, a koji iznose 300.000 evra, što je daleko manje od 500.000 evra koje se navode u saopštenju NS.

U želji da pomognemo Narodnoj stranci da razume sistem odbrane od leda na međunarodnim vodnim putevima u Srbiji, ali i da bi javnost razumela razmere neznanja predstavnika Narodne stranke u oblasti saobraćaja, ukazujemo na to i da se Dunav deli na tri sektora odbrane i to prvi sektor Bezdan-Bačka Palanka, drugi sektor Novi Sad-Beograd i treći sektor Beograd-Đerdap 2, naveo je Kovačević.

Prvi sektor se više od 50 godina brani po osnovu sporazuma sa Mađarskom, na osnovu kog ovaj sektor od zajedničkog značaja štite mađarski ledolomci, dok treći sektor brane srpski ledolomac "Greben" i ledolomac kojeg angažuje rumunska strana, a to je obično srpski brod "Bor" na koje se prikače ledolomna korita.

"Što se tiče drugog sektora, koji je izložen opasnosti od leda samo u vanrednim situacijama, on zaista nije pokriven radom ledolomaca, s obzirom na to da su privatizacijama koje su izvršene u vreme mandata DS stranke, DS S-a i drugih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju, potpuno uništene srpske brodarske kompanije, među kojima je i 'Heroj Pinki', koji je raspolagao sa dva ledolomca (Vučevo i Čakor) koji su danas potpuno uništeni", objašnjava Kovačević.

Zbog toga je Vlada Srbije da bi zaštitila infrastrukturu Srbije od pojave leda i otklonila katastrofalne posledice pljačkaških privatizacija iz perioda od 2000. do 2011. godine, odlučila da izdvoji sredstva i izgradi potpuno novi višenamenski brod koji će služiti i za odbranu od leda na sektoru od Beograda do Novog Sada.

Lipovac-Tanasković je navela da se reke u Srbiji pretvaraju u led i da još uvek nema adekvatnog rešenja da se to spreči.

"Ministarka (građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana) Mihajlović je još 2017. obećala jednog ili dva ledolomca. Naredne godine je iz Vlade Srbije rečeno da ce država iste godine sopstvenim novcem izgraditi ledolomac i da je za tu svrhu obezbeđeno oko tri miliona evra. Ušli smo u 2019. godinu, a tih ledolomaca i dalje nema", rekla je Marina Lipovac-Tanasković.

Ona je u ime Resornog odbora NS postavila pitanja nadležnom ministarstvu da li se gradi ledolomac u Srbiji i gde, zašto ih nema na rekama u Srbiji i na koji način će se Srbija ove zime braniti od leda na rekama.

Lipovac-Tanasković je navela da je Srbija 2017. godine angažovala mađarske i rumunske ledolomce, koji su Srbiju koštali 30.000 evra po danu, kao i da su gubici zbog desetodnevne obustave plovidbe, koliko je ledolomcima trebalo da stignu iz susednih država, procenjeni na oko 500.000 evra.

Izvor: Taнјуг

Ministarstvoled na rekama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva