:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2019   21:07

0

185

Ministarstvo odbrane Rusije demantuje Bukurešt: Vojna oprema isporučena Srbiji

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je informacije rumunskih vlasti o navodnom blokiranju i zadržavanju brodova koji su prevozili tenkove i oklopne transportere za Srbiju, navodeći da je ta oprema već isporučena u skladu sa ugovorom i dogovorenim rokovima, prenela je agencija Tas.

"Ministarstvo odbrane Rusije nikada nije poslalo nijedan brod za transport vojne tehnike Dunavom u Srbiju. Svi izveštaji o takvim isporukama i navodnom rumunskom zadržavanju ruskih brodova sa vojnom opremom su apsolutno lažni“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ističe se da su "sve isporuke izvršene u skladu sa uslovima zaključenog ugovora i u rokovima koje su dve strane dogovorile".

"Izvoz proizvoda vojne namene iz Rusije u Srbiju odvija se u strogom skladu sa međunarodnim pravom i u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje, naglašava se u saopštenju.

Ranije danas je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo da ta zemlja nije propustila transport sa ruskim naoružanjem za Srbiju, zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako su objasnili, za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova, prenosi Sputnjik.

"Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji", navodi rumunsko ministarstvo i dodaje da se taj uslov ne ispunjava - zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija "Digi 24" je objavila da se radi o 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

Izvor: Танјуг

RusijademantiBukurešt
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva