:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2023   19:56

0

102

Ministri inostranih poslova zemalja EU sutra u Luksemburgu o deeskalaciji situacije na KiM

Lideri država članica Evropske unije će na predstojećem Samitu pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu KiM, javio je ranije Radio Slobodna Evropa. Sutra će u Luksemburgu  biti održan sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, na kojem će se, takođe, raspravljati o tenzijama na KiM.

Lideri će raspravljati o tenzijama na relaciji Beograd - Priština i očekuje se da u okviru diskusije usvoje i zaključke.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE imao uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i Metohije i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

"Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik Đuzep Borelj i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada EU na kraju Samita, 29. i 30 juna.

Pre Samita, u Luksemburgu će sutra biti održan i sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, na kojem će se, takođe, raspravljati o tenzijama na KiM.

Evropska unija je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupe tako da deeskaliraju situaciju i da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

Izvor: TV Most, RSE

KiMEULuksemburg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva