:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2023   12:55

0

90

Mišel: Treba se vratiti dijalogu i pronalasku dugoročnog rešenja

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da u regionu Zapadnog Balkana ne bi trebalo da dozvoli da prošlost uništi budućnost, kao i da nedavne tenzije na Kosovu i Metohiji pokazuju da se treba vratiti dijalogu i naći dugoročno rešenje problema.

On je na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani rekao da treba podstaći pomirenje i da se fokusiramo se na budućnost.

"Budućnost je optimističnija, vreme je da zajedno radimo za naš kontinent", rekao je Mišel.

On je ponovio da je cilj da do 2030. godine dođe do proširenja, kao i da do tada obe strabne treba da pokažu da su spremne za to.

"Morate da pokažete spremnost kroz sprovođenje reformi. Želimo da vodimo i delimo budućnost, a proširenje je ulaganje u mir i napredak. Berlinski proces je najbolji za jačanje tog porstupka", rekao je Mišel.

Prema njegovim rečima, evrointegracije su za Zapadni balkan počele pre 20 godina što je presporo i za EU i za region i ponovio da spremnost mora da postoji sa obe strane.

On je, komentarišući raniju izjavu albanskog premijera Edija Rame da su Zapadni Balkan i EU kao mlada i mladoženja, pri čemu mladoženja (EU) nikako da stigne, rekao da mlada nije spremna.

"Mlada se ne sprema aktivno za venčanje",rekao je Mišel.

istakao je da je rat u Ukrajini ukazao na važnost proširenja. 

"Moramo da se držimo zajedno da branimo međunarodno pravo, da budemo jači da promovišemo naše vrednosti i zajedničke interese. Kristalno je jasno želimo da vas podržimo", rekao je Mišel.

Izvor: T a n j u g; Foto: cdm

KiMŠarl MišelSamit u Tirani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva