:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2023   14:51

0

69

Momirović: Pomoć privredi da savlada barijere u poslovanju i trgovini

Ministar trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je danas 10. sednici Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine koja je održana u Šapcu i istakao da je cilj Vlade Srbije da pomogne poslovnoj zajednici da savlada sve barijere u poslovanju i trgovini.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srbije, Američke privredne komore, Saveta stranih investitora i predstavnici ministarstava trgovine, finansija, zdravlja, privrede, poljoprivrede i Uprave carina.

"Imajte na umu da je apsolutni prioritet Vlade Srbije u prethodnom periodu bio u dva pravca, prvi podrazumeva velike investicije u javnu infrastrukturu, a drugi je podrška privatnom sektoru. Zahvaljujući ta dva pravca mi smo uspeli da reindustrijalizujemo zemlju, da dovedemo fabrike, da povratimo i izgradimo poverenje privatnog sektora i domaćih malih i srednjih preduzeća", istakao je Momirović. 

On je dodao da ministarstvo teži tome da se promene stvari koje nisu bile okrenute tržišnoj privredi, kao i da se nikada ne vraća navikama koje generiše planska privreda. 

Momirović je naveo da kao čovek koji je došao iz privatnog sektora, razume probleme i izazove koje privatni sektor ima u komunikaciji sa javnim sektorom i državnim sistemom.

"U ovoj ulozi sam sa strane države, ali daću sve od sebe da pomerimo male barijere. Onaj ko naiđe na tu barijeru za njega nije mala, već ogroman zid, ali želimo da iz držanog ugla prevaziđemo što brže te male barijere, jednu po jednu", naveo je ministar. 

Momirović je zahvalio Privrednoj komori Srbije, Američkoj privrednoj komori, Savetu stranih investitora, kolegama iz Vlade Srbije i svim ljudima koji učestvuju u radu Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine. 

Ministar je nakon sastanka rekao da je cilj da sve relevantne institucije, ne samo iz resora Vlade Srbije, već i privatnog i realnog sektora zajednički sagledaju kako dodatno da podstaknu privredu da lakše posluje i trguje. 

On ja naveo da je zajednički cilj da se omogući bolja perspektiva za naše kompanije, jer upravo one zapošljaju naše ljude. 

Podsetio je na rezultate urađene u prethodnim godinama, navodeći da je pre 10  godina u Srbiji bilo manje 550.000 radnika, te da je otvorena potpuno drugačija perspektiva. 

On je kao primer naveo Šabac, gde je stopa nezaposlenosti smanjena na pet  odsto, dovođenjem nekoliko velikih kompanija poput "Yazaki Europe", "Mint", ali i zahvaljujući domaćim kompanijama koje su ojačale, te da je veliki broj malih i srednjih preduzeća porastao, na šta je, kako je naglasio naročito ponosan.

Ministar Momirović je ponovio da se u Šapcu vidi uložena energija i rad, ne samo dolaskom autoputa, već i izgradnjom 120 kilometara lokalnih puteva. 

On je naglasio da u narednom period moraju dodatno da se mobilišu svi resursi, kako bi doveli nove investitore i ostvarili još bolju perspektivu za mlade ljude, odnosno, dok prosečna plata na nivou Republike Srbije ne bude 1.400 evra, a prosečna penzija 600 evra.

Izvor: TV Most, saopštenje

Momirovićprivreda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva