:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2024   8:41

0

77

Moskva: Uništen dron iznad Smolenske oblasti; Zelenski najavio nove "jake" sporazume o naoružanju

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je PVO iznad Smolenske odbrane uništila ukrajinski dron. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje određeni broj novih sporazuma o isporukama naoružanja Ukrajini, koji bi trebalo da budu potpisani sledećeg meseca.

Zelenski najavio nove sporazume o stranoj vojnoj pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje određeni broj novih sporazuma o isporukama naoružanja Ukrajini, koji bi trebalo da budu potpisani sledećeg meseca.

"Pripremamo nove sporazume sa partnerima. Jake bilateralne sporazume. U januaru i februaru bi trebalo da imamo rezultate. Postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i jaki sporazumi", rekao je Zelenski u videu obraćanju.

Zelenski nije naveo zemlje sa kojima se nada da će postići nove bilateralne sporazume, ali poslednjih nekoliko nedelja predsednik Ukrajine imao je intenzivne diplomatske aktivnosti pokušavajući da obezbedi snažniju političku i vojnu podršku.

Novac i vojna oprema poslednjih meseci sporo pristižu u Ukrajinu, pošto u SAD raste protivljenje obezbeđivanju veće pomoći za Kijev, dodaje agencija.

Požar na LNG terminalu u Lenjingradskoj oblasti, u blizini navodno viđen dron

Na terminalu najvećeg ruskog proizvođača tečnog prirodnog gasa Novatek u Baltičkom moru izbio je požar, u kojem nema žrtava, saopštio je gubernator Lenjingradske oblasti.

"Nije bilo žrtava kao rezultat požara na terminalu Novateka u luci Ust-Luga. Zaposleni su evakuisani", napisao je gubernator Aleksandar Drozdenko na Telegramu, prenosi Tas.

On nije naveo šta je uzrok požara u luci Ust-Luga, u Finskom zalivu, oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga i 35 kilometara od ruske granice sa Estonijom.

Međutim, Rojters javlja da na društvenim mrežama kruže informacije o dronovima viđenim u blizini neposredno pre požara.

Agencija navodi da je ruski medij Šot objavio na Telegramu da su stanovnici te oblasti čuli dron, a zatim i nekoliko eksplozija, a da peterburški medij Fontanka tvrdi da su najmanje dva drona uočena na nebu blizu Sankt Peterburga pre požara.

Sajt Pomorski saobraćaj ranije je objavio da je do pet tankera koji plove pod zastavama Paname, Gabona, Liberije i Grčke ukotvljeno blizu Ust-Luge.

Ruska PVO uništila dron iznad Smolenske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Oko 23.50 po moskovskom vremenu 20. januara, pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekte na ruskoj teritoriji je osujećen. Snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Smolenske oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Smolenska oblast se nalazi na krajnjem zapadu evropskog dela Rusije.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage i dalje prisutne na levoj obali reke Dnjepar i da je nastavljaju da odbijaju ruske trupe uprkos "logističkim zabrinutostima".

Ruske snage ponovo su minirale zaporošku nuklearnu elektranu duž njenog perimetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Kako se navodi, mine koje su uklonjene novembra prošle godine, sada su ponovo na svom mestu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da "zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je pre neki dan obećao".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Moskva o svom trošku isporučila Minsku taktičke nuklearne rakete kompleksa "iskander".

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena za nekoliko nedelja ili meseci ukoliko Vašington ne pruži Kijevu novi paket vojne pomoći.

Izvor: RTS, agencije

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva