MSP Španije: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti tzv.Kosova

:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2020   21:26

0

20

MSP Španije: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti tzv.Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da, prema trenutnoj situaciji, ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti tzv.Kosova, prenosi Ljajmi.

Nedavno su strani mediji izvestili da se Španija odrekla stava protiv nezavisnosti Kosova i da će ga priznati ako se postigne sporazum između Beograda i Prištine.

"Obaveštavamo vas da prema trenutnoj situaciji Španija nema razloga da menja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", rečeno je iz MSP Španije za Ljajmi.

Takođe navode da njihov odnos prema kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već naprotiv, da je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum između Beograda i Prištine španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost tzv.Kosova, iz MSP Španije kažu da podržavaju dijalog.

Kako se navodi, nisu dali definitivan odgovor o priznavanju ili nepriznavanju nezavisnosti Kosova u slučaju postizanja sporazuma, ali imaju opušteniji odnos prema ovoj temi.

"Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije", navodi se u odgovoru MSP Španije.

Španija ne priznaje nezavisnost tzv.Kosova jer je smatra jednostranom i protivnom međunarodnom pravu. Još jedan snažan razlog da Španija ne prizna tzv.Kosovo je zato što ga vidi kao isti scenario kao Katalonija.

Prema izveštajima stranih medija i druge zemlje u Evropskoj uniji koje ne priznaju Kosovo, slediće primer Španije po pitanju priznavanja tzv.Kosova nakon postizanja sporazuma sa Srbijom, navodi Ljajmi.

S druge strane, nepriznavanje od ovih pet država članica Evropske unije ometalo je tzv.Kosovo u procesu integracije i u pokušajima članstva u stranim organizacijama, ali i po pitanju liberalizacije viznog režima.

Kako se navodi, pre izvesnog vremena takođe je objavljeno da je Grčka promenila svoj, do sada zabetoniran stav protiv nezavisnosti tzv.Kosova i preispitala mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. 

Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka pet su država članica Evropske unije koje nisu priznale jednoglasno proglašenog Kosova.

Izvor: Kosovo online/Lajmi

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva