:

:

TV Most

Foto: facebook/umetnicka galerija nadezda petrovic

clock

April 29, 2015   12:05

0

138

Multimedijalna izložba o Nadeždi Petrović

"Sadržaj je inspirisan životom, stvaralaštvom i značajem Nadežde Petrović u umetničkom, kulturnom i društvenom životu Srbije, kao uporištem aktuelnog stvaralaštva i aktivizma", izjavila je danas Tanjugu direktorka te ustanove Milica Petronijević.

Izložba koja je otvorena u utorak uveče je, kako dodaje, centralni događaj programa u prvoj polovini godine.

Prema njenim rečima, multimedijalna postavka raznovrsnim sadržajima na savremen i prijemčiv način, dokumentarno, umetnički, filmski, dramski, govori o Nadeždi, njenoj porodici, stlikarstvu, istorijskim i umetničkim prilikama vremena, sa posebnim osvrtom na ratni period i njenu smrt u Valjevu.

Nadeždina pisma koja će biti prikazana publici ne govore o njenom ličnom životu i unutrašnjem doživljaju, već svedoče o važnim trenucima stradalaštva, velikoj ljudskoj i civilizacijskoj nesreći, kaže direktorka.

Pre nekoliko dana na Gradskom šetalištu u Čačku postavljena je edukativno-dokumentarna izložba o Nadeždi, pod nazivom Ulična galerija, a za jun je predviđena slična postavka u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, najavila je Petronijević.

Naežda Petrović rođena je u Čačku 1873. godine.

Njeni rodiitelji, Mileva i Dimitrije bili su profesori čačanske realke. Porodica se 1884. vratila u kuću njenog dede hadži Maksima Petroviću.

Višu školu završila je 1891. godine i nakon položenog stručnog ispita postavljena je za nastavnicu slobodoručnog crtanja.

Slikarstvo je učila u ateljeu Đorđa Krstića i u srpskoj slikarskoj i crtačkoj školi Kirila Kultlika.

Od 1898. započela je školovanje u Minhenu u školi Antona Ažbea, slovenačkog likovnog pedagoga koji je zastupao slikarstvo čiste boje i čvrste forme.

Slike iz tog perioda predstavila je na prvoj samostalnoj izložbi 1900. godine u Beogradu.

Studije u Minhenu nastavila je u atelju pleneriste Julijusa Ekstera, profesora Akademije i jednog od osnivača minhenske Secesijie kod koga je savladala slikarsku tehnologiju i započela da radi u prirodi koja će postati njena trajna inspitacija.

Osim slikarstvom, bavila se i likovnom kritikom.

Program obeležavanja stogodišnjice smrti ove slikarke u celini je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Projektom je obuhvaćen veliki broj saradnika, institucija kulture, fakulteta, medijskih kuća, osnovnih i srednjih šskola, čačanskih preduzeća i pojedinaca koji su omogućili ili podržali sprovođenje svih programskih aktivnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?